«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη»
Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 11 πμ
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα
Ραντεβού στην είσοδο του Μουσείου
Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, ύστερα από πρόταση της πολιτιστικής του ομάδας, καλεί τους συναδέλφους να ξεναγηθούμε στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».
Η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν για τους συναδέλφους που διαθέτουν κάρτα ελευθέρας εισόδου στα μουσεία. Για όσους δεν διαθέτουν την κάρτα, το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.
Στην έκθεση θα μας συνοδεύει έμπειρος ξεναγός, η αμοιβή του οποίου θα καλυφθεί από τον σύλλογο.
Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εκδρομή θα πρέπει να το δηλώσουν ως την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα δήλωσης συμμετοχής που βρίσκεται παρακάτω.
Λίγα λόγια για την έκθεση
Η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη» επιχειρεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο παρακολουθώντας το νήμα που διαπερνά την ανθρώπινη δημιουργία από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα: το ωραίο.
Μέσα από 340 αριστουργηματικά έργα της αρχαιότητας οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αισθητικές επιλογές των αρχαίων. Να έλθουν σε επαφή με την ένδυση και την υφαντουργία, με τα αρώματα, τις κομμώσεις και τα κοσμήματα, με όλες τις ψηφίδες του ωραίου στην αρχαιοελληνική καθημερινότητα.
Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες σε αντίστοιχους και διακριτούς χώρους της έκθεσης.
Η πρώτη, εισαγωγική, ως «Αιώνια αισθητική» περιέχει αρχαία έργα της καθημερινής ζωής με συνεκτικό στοιχείο τους το ωραίο .
Η δεύτερη ενότητα μάς επιφυλάσσει μια άλλη εικόνα: «Το ωραίο και το επιθυμητό», εκείνο που αναδύεται από το βάθος του μύθου και ορίζει πως η ομορφιά έχει θεϊκή προέλευση.
Στην τρίτη ενότητα, «Προβάλλοντας το σώμα», καταγράφεται η έκφραση του ωραίου στην απόδοση της γυμνής ανθρώπινης μορφής.
Η τέταρτη και τελευταία ενότητα φωτίζει την «Ατέρμονη αναζήτηση» με έναν ιδιότυπο τρόπο. Ένα κορυφαίο έργο της αρχαιότητας και μια μεγάλη οπτικοακουστική προβολή λειτουργούν ενάλληλα, προτρέποντάς μας να βάλουμε τους δικούς μας όρους στη σχέση μας με το διαχρονικά ωραίο και να κτίσουμε τη δική μας γέφυρα μαζί του.