Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ.
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
(Φίλωνος 29, κτήριο παλιού ταχυδρομείου).
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ομάδας του συλλόγου μας διοργανώνουμε παιδαγωγική εκδήλωση με θέμα:
«μια πρώτη γνωριμία με την παιδαγωγική του Σελεστέν Φρενέ»
(τρία βιωματικά εργαστήρια)
συμμετέχουν οι Νατάσα Δίπλα (νηπιαγωγός), Μαρία Ζαχαροπούλου (θεατρολόγος),
Παυλίνα Νικολοπούλου (δασκάλα)(
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Λίγα λόγια για τη παιδαγωγική Φρενέ
Όταν αναφερόμαστε στην Παιδαγωγική Freinet, μιλάμε για ένα παιδαγωγικό ρεύμα, θεωρητικής σκέψης και πρακτικής, το οποίο στέκει κριτικά απέναντι στην κρατούσα σχολική κουλτούρα και στις κυρίαρχες πρακτικές της και προχωρά στη σύνθεση ενός σώματος εκπαιδευτικών αρχών, προσανατολισμών, στοχεύσεων και πρακτικών με σκοπό τη ρητά διατυπωμένη επιδίωξη της προάσπισης του δημοκρατικού δημόσιου βίου.
Ο σκοπός του C. Freinet ήταν όχι η δημιουργία μίας παιδαγωγικής θεωρίας, ακόμα περισσότερο ενός δόγματος, αλλά η ανακάλυψη πρακτικών και η εφαρμογή τους σε ένα σχολείο που θα συγκέντρωνε τα παιδιά των λαϊκών τάξεων. Ωστόσο όταν αναφερόμαστε στο «πνεύμα» Freinet, ή μιλάμε για μία Παιδαγωγική Freinet, έμμεσα αναφερόμαστε στην ύπαρξη ορισμένων θεμελιακών αρχών που ορίζουν το πλαίσιο εντός του οποίου νοηματοδοτούνται οι τεχνικές της τάξης. Τρεις θεμελιακές αρχές καθορίζουν τη φυσιογνωμία του σχολείου Freinet: Πρόκειται για ένα σχολείο εργασίας, λαϊκό και ανοιχτό στην κοινότητα.
Μία ουσιώδης διαφορά της μεθόδου Freinet από τα άλλα καινοτόμα παιδαγωγικά ρεύματα καθοριστική για τη φυσιογνωμία της είναι η εξής: Τα περισσότερα καινοτόμα και
εναλλακτικά παιδαγωγικά ρεύματα ξεκινούν από μία φιλοσοφική θεώρηση της κοινωνικής ζωής και προσπαθούν με βάση τις αρχές τους να μελετήσουν και να αλλάξουν την εκπαιδευτική πράξη με απώτερο σκοπό να μεταβάλλουν την κοινωνία. Το κίνημα Freinet αντίθετα ξεκινά από την πράξη την οποία και θεωρητικοποιεί. Ο Freinet θεωρούσε πως ήρθε η ώρα για ένα τώρα, για ένα δημόσιο σχολείο του λαού χωρίς την αναμονή της μεγάλης επαναστατικής ώρας. Κι αυτό το σχολείο έβαλε σε εφαρμογή. Η μεγαλύτερη αξία του έγκειται στο ότι κατάφερε να κάνει απλούς εκπαιδευτικούς σαν τον ίδιο να προβληματιστούν σχετικά με το ρόλο που αναλαμβάνουν δημιουργώντας τους ενήλικες του αύριο αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό στην εκπαίδευση μια ανθρωπιστική διάσταση. Ο Freinet θεωρείται ο μοναδικός από όλους τους μεταρρυθμιστές στο χώρο της εκπαίδευσης ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες δασκάλους να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να αναπτύξουν συλλογικά έναν προβληματισμό σχετικά με το ίδιο τους το επάγγελμα. Με τις τεχνικές τις οποίες επεξεργάστηκε μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις καθημερινές εκπαιδευτικές πρακτικές με ρεαλιστικό τρόπο. Και αυτό καθιστά κατά τη γνώμη μας ικανή την Παιδαγωγική του να μπολιάσει γόνιμα μία Παιδαγωγική της Κριτικής και της Αμφισβήτησης.
Σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου αναπτύσσονται δίκτυα σχολείων Freinet στα οποία συμμετέχουν δάσκαλοι οι οποίοι εφαρμόζουν τις αρχές και τις μεθόδους του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18:00 -18:30
Θεωρητική εισαγωγή
(Σύντομη εισήγηση – Ερωτήσεις)
18:30- 20:00
Βιωματικά εργαστήρια τεχνικών Φρενέ:
1. «Τι νέα»;
Πρόκειται για μια τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται πολύ στο δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά μεταφέρουν στην τάξη ό,τι τους συμβαίνει έξω από αυτή. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα πλαίσιο ελεύθερου λόγου, στο οποίο θα μπορεί το καθένα να λέει αυτό που το απασχολεί και παράλληλα να γίνει κατανοητό στους υπόλοιπους. Αυτό του επιτρέπει να εκτονώνει ένα μέρος της έντασης που έχει μέσα του, ενώ δημιουργεί επίσης ένα κλίμα εμπιστοσύνης και διευκολύνει την εργασία. Από την άλλη πλευρά, οι ιδέες που ακούγονται μπορεί να εξελιχθούν σε σχέδια εργασίας. Καθένας λοιπόν ρίχνει «στην κυψέλη», που είναι η τάξη, ιδέες για περαιτέρω έρευνα ή ερωτήματα προς απάντηση.
2. Το Συμβούλιο
Βασικός θεσμός της συνεργατικής τάξης, που κινείται προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης. Τα παιδιά θεσπίζουν τους κανόνες τους, διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, εξετάζουν τις προτάσεις που αφορούν τις δραστηριότητες και τις σχέσεις τους στους κόλπους της ομάδας. Μπορούν επίσης να ολοκληρώσουν το πλάνο εργασίας τους για την εβδομάδα ή να συζητήσουν για τα επιτεύγματα τους. Αποτελεί τη θεσπίζουσα δομή, το πλαίσιο ανταλλαγής λόγου, στο οποίο τα μέλη της ομάδας από κοινού αναλύουν τις διαφορετικές πτυχές της συλλογικής τους ζωής, παίρνουν αποφάσεις και αξιολογούν την εφαρμογή τους. Η οργάνωση του, λοιπόν, είναι θεμελιώδους σημασίας. Για να είναι αξιόπιστο, οφείλει να είναι και αποτελεσματικό.
3. Ελεύθερη έκφραση
Ο Freinet χαρακτηρίστηκε ως ο μεγάλος χειροτέχνης της παιδαγωγικής προόδου. Το παιδί, σύμφωνα με τις ιδέες του προσεγγίζει τη γνώση ως ψυχοσωματική ολότητα. Μία από τις σημαντικότερες αρχές στη οποία στηρίζεται η παιδαγωγική του αποτελεί η αρχή «της ελεύθερης έκφρασης». Σύμφωνα με αυτήν το παιδί μαθαίνει αν ελεύθερα πειραματιστεί με το γνωστικό αντικείμενο. Η ελευθερία έκφρασης και η αυτενέργεια του παιδιού αποτελούν βασικές αρχές της μάθησης. (Δεν μαθαίνουμε από αυτά που μας λένε αλλά από αυτά που κάνουμε). Η ελεύθερη έκφραση στηρίζεται στην ομιλία, τη γραφή και τη κεντρική αρχή του ελεύθερου κειμένου, στη μουσική, τη ζωγραφική, το θέατρο, τη γεωργική και χειρωνακτική εργασία, καθώς και σε οπτικοακουστικές παραγωγές.
ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.