Πειραιάς 23/12/2016

Την Τετάρτη 21/12/2016 οι Σύλλογοι Π.Ε. Πειραιά: «Πρόοδος», «Ρήγας Φεραίος», Κερατσινίου-Περάματος, Σαλαμίνας, Νίκαιας και Κορυδαλλού-Αγ. Βαρβάρας συναντήθηκαν με τον Διευθυντή Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά και ακολούθως κατέθεσαν στο πρωτόκολλο 850 αιτήσεις - ερωτήσεις για το θέμα της σίτισης.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ζήτησαν η ώρα της σίτισης να προσμετράται στο διδακτικό ωράριο όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία εκπαιδευτικών και όχι μόνο στον υπεύθυνο του ολοήμερου. Τόνισαν μάλιστα με έμφαση ότι πρόκειται για παροχή εκπαιδευτικού έργου που εντάσσεται στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών. Τα μνημονιακά πλαίσια και οι νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις Ε.Ε. και Ο.Ο.Σ.Α δεν είναι δυνατόν να καταστρατηγούν τις παιδαγωγικές διαδικασίες και την κείμενη νομοθεσία. Χαρακτήρισαν τέλος την όλη ρύθμιση ως κλοπή ωραρίου ενταγμένη στο πνεύμα των περικοπών που συνεπάγεται η θέσπιση του λεγόμενου «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου».

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ζήτησαν από τον Διευθυντή Π.Ε. Πειραιά να μεταφέρει προς το Υπουργείο Παιδείας το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων, και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να πάψει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που καταστρατηγεί το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών. Για το θέμα αυτό, πήραμε την απάντηση ότι και ο ίδιος το έχει καταθέσει στην Περιφέρεια, ως συνολικό αίτημα όλων  των εκπαιδευτικών.

Επόμενο ζήτημα ήταν η ειδική αγωγή. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων τόνισαν ότι η «Παράλληλη στήριξη» με τον τρόπο που γίνεται –δυο, πολλές φορές και τρία παιδιά ανά εκπαιδευτικό- ακυρώνεται στην πράξη και ζήτησαν ότι τουλάχιστον στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής θα έπρεπε  να υπερισχύσουν τα παιδαγωγικά κριτήρια και όχι η λογική των μνημονιακής λιτότητας.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 12 κενά σε  τμήματα ένταξης και ότι στο σύνολο των 167 αιτήσεων για παράλληλη στήριξη έχουν καλυφτεί οι 140 με  90 εκπαιδευτικούς, ενώ εκκρεμούν 27 ακόμα. Αντιτείναμε ότι τόσο η κάλυψη όσο και τα εναπομείναντα κενά δεν είναι πραγματικά,  εφόσον κάθε εκπαιδευτικός απασχολείται με 2 ή και σε κάποιες περιπτώσεις με 3 παιδιά. Στη συνέχεια προσδιόρισε ως προβληματικό τον άμεσο εντοπισμό παιδιών που χρήζουν παράλληλης στήριξης στο Νηπιαγωγείο και πρότεινε να ιδρυθούν τμήματα ένταξης στελεχωμένα στη Δ/νση για τα Νηπιαγωγεία.

Για το θέμα των ειδικοτήτων και των αναθέσεων, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης υποστήριξε ότι είναι ευθύνη κι επιλογή των ίδιων των σχολείων, ενώ οι Σύλλογοι αντέτειναν πως είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής καθώς τα σχολεία υλοποιούν τις Υπουργικές Αποφάσεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου.

Τέλος, για τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία των προσφυγόπουλων, που διαμένουν στο Σχιστό, ανέφερε ότι, με την έναρξη των σχολείων τον Ιανουάριο, 80 παιδιά θα κατανεμηθούν σε σχολεία των όμορων περιοχών.  Η κατανομή, ύστερα από συνεννόηση των Δήμων και της Περιφέρειας, θα γίνει σε τμήματα που θα λειτουργούν από 14:00 ως 18:00, αντίθετα προς το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για συνεκπαίδευση με τους συνομήλικούς τους στα πρωινά τμήματα των σχολείων.

Συνεχίζουμε με την κατάθεση των αιτήσεων και στους  σχολικούς συμβούλους

για το  συγκεκριμένο ζήτημα σε συντονισμό  με τους συλλόγους του Πειραιά.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.