top of page

ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΔΗΜΟΙ

 

ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

 

22 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ - ΟΧΙ ΣΤΑ 25ΑΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

Πειραιάς 1-7-2019

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο σύλλογος μας τονίζει ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, παρά τις δυσκολίες και ενάντια σε όσους την υπονομεύουν, πρέπει να προχωρήσει. Υποστηρίζουμε ανυποχώρητα τη θέση αυτή, γιατί γνωρίζουμε ότι η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση  θα είναι μία σοβαρή κατάκτηση του αγώνα  ενάντια στις σχολικές ανισότητες και την σχολική αποτυχία. Θα αποτελέσει εμπόδιο στην εμπορευματοποίηση της προσχολικής αγωγής, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (31 νέα τμήματα στην Δ/νση Πειραιά χωρίς να υπολογίζονται τα τμήματα ολοήμερου) και θα επιτρέψει στις δομές των δήμων να καλύψουν περισσότερες ανάγκες φροντίδας και αγωγής σε μικρότερες ηλικίες.  

 

Ο Σύλλογος μας πολλές φορές αλλά και πρόσφατα με την απόφαση της Γ.Σ. των μελών του (15/5/2019) έχει κάνει ξεκάθαρο ότι βρίσκεται απέναντι σε όσους με πρόσχημα τις υπάρχουσες υποδομές, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις, επιβουλεύονται την αυτοτέλεια και τον δημόσιο χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η φωνή μας δεν θα αθροιστεί με εκείνες της Κ.Ε.Δ.Ε., αλλά και μιας σειράς άλλων Δημάρχων των βορείων προαστείων (Αμαρουσίου, Κηφισιάς κ.λπ.) που με πρόσφατες αποφάσεις των ζητούν την αναστολή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και την επαναφορά του παράλληλου δικτύου.

Ταυτόχρονα όμως οι κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, και πιο συγκεκριμένα η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως πολυτέλεια και να εγκαταλειφθούν άκοπα στο βωμό της προσωρινότητας. Όταν οι προσωρινές λύσεις υιοθετούνται χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς προσπάθεια για το καλύτερο, θα γίνουν μόνιμες και θα υποκαταστήσουν τις αναγκαίες ενέργειες για την ανάπτυξη του κτιριακού προγράμματος που ανταποκρίνεται στο σύγχρονο νηπιαγωγείο.

 

Η διατήρηση του αριθμού των μαθητών στους 25 ανά τμήμα μας βρίσκει αντίθετους. Είναι περισσότερο μια πράξη γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης και λιγότερο η διαπίστωση αδυναμίας εξεύρεσης καλύτερης λύσης. Ακόμα περισσότερο είμαστε αντίθετοι στη στέγαση των νηπίων σε ακατάλληλες αίθουσες. Αυτές οι πρακτικές δυσφημούν το δίχρονο Νηπιαγωγείο και υπονομεύουν την ύπαρξή του. Η καλύτερη συνεργασία των δήμων με τη Διεύθυνσης Π.Ε., και η ενεργοποίηση της ΚΤΥΠ παρά τις δυσκολίες του έργου, θα μπορούσε να δώσει καλύτερα αποτελέσματα.

 

Σε ότι αφορά τα νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας στη Δραπετσώνα δεν χρειάζεται παρά μία ακόμη αίθουσα για να μην γυρίσουμε στους 25 μαθητές ανά τμήμα. Στην Χαραυγή μια αίθουσα θα έλυνε το πρόβλημα στέγασης των υπεράριθμων νηπίων και στον Πειραιά θα αρκούσε η τοποθέτηση 6-8 προκατασκευασμένων αιθουσών στα οικόπεδα που ήδη έχει υποδείξει ο σύλλογός μας. Συγκεκριμένα:

  • 2 αίθουσες στην οδό Σαλαμίνος 175 (για τα 11ο, 27ο και 51ο Νηπιαγωγεία).

  • 2 αίθουσες στο οικόπεδο Μήλου και Αιγάλεω (για τα 1ο και 5ο-10ο Νηπιαγωγεία).

  • 2 αίθουσες στην πίσω αυλή του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά (για τα 22ο, 23ο και 25ο Νηπιαγωγεία)

  • 2 αίθουσες στην οδό Μητρώου (για τα 20ο-53ο, 26ο και 48ο Νηπιαγωγεία.)

 

Μπροστά λοιπόν στην ανάγκη να προχωρήσουν τόσο το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο όσο και η μείωση του αριθμού των μαθητών στους 22 ανά τμήμα, καλούμε το υπουργείο Παιδείας, τη Διεύθυνση Π.Ε. Εκπαίδευσης Πειραιά και τις δημοτικές αρχές Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη για όλα τα νέα τμήματα νηπιαγωγείων και ο αριθμός των μαθητών σε αυτά να μην υπερβαίνει τους 22.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

bottom of page