top of page

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ 13ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ  

   

Από το τέλος του 2018 αλλά και την περίοδο που διανύουμε, μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις των ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ και των σχετικών γνωμοδοτήσεων των νομικών τους συμβούλων, απασχολεί έντονα τους εκπαιδευτικούς το ζήτημα της αναδρομικής διεκδίκησης του 13ου & 14ου μισθού.

Ο Σύλλογός μας έχει τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα με σαφήνεια ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Θεωρούμε δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να προσφύγει στα δικαστήρια αλλά  εκτιμά ότι μόνο ο μαζικός, ενωτικός και ανυποχώρητος αγώνας μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών μας. Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου, κάθε εργαζόμενου. Η όποια ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα φέρει από μόνη της πίσω απώλειες, μισθούς και δικαιώματα. Μόνη λύση είναι η συσπείρωση στα συνδικάτα, ο οργανωμένος αγώνας για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας.

Παρόλα αυτά ο το Δ.Σ. του Συλλόγου δεν στέκεται αδιάφορο σε κάθε διεκδίκηση των συναδέλφων. Ταυτόχρονα επειδή η παραφιλολογία γύρω από το ζήτημα είναι μεγάλη, και την εκμεταλλεύονται πολλοί, προχωρά στις παρακάτω διευκρινήσεις:

1. Κακώς δεν προσφύγαμε μέχρι τώρα;

 

Δεν ισχύει αυτό. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων που ήταν θετικές για εργαζόμενους δεν ήταν για υπαλλήλους υπουργείων, αλλά ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ κ.λπ. Και βέβαια οι περισσότερες ήταν αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, και δεν έχουν τελεσιδικήσει. Η θετική απόφαση που μας αφορά είναι η απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος του ΣτΕ (βγήκε τον Δεκέμβρη του 2018), η οποία είναι μεν θετική, όμως δεν είναι τελεσίδικη, καθώς παραπέμπει το θέμα να αποφασιστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που θα γίνει την 1η /2 /2019. Ως τότε αυτή η θετική απόφαση δεν είναι εφαρμοστέα.

2. Τι ήταν η αίτηση που καταθέσαμε;

 

Η αίτηση που καταθέσαμε (το πρότυπο της ΑΔΕΔΥ ή των Ομοσπονδιών) ήταν μια αίτηση ΜΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ. Μια αίτηση δηλαδή με την οποία ζητάμε να μην παραγραφεί το ποσό που δυνητικά μας χρωστάει το δημόσιο έως και δύο χρόνια πριν την κατάθεση.

Πρώτη διευκρίνιση: Η αίτηση μας ζητάει όλα τα ποσά του 13ου και 14ου μισθού που μας κόψανε, όμως βάσει νόμου το δημόσιο όταν χρωστάει δίνει μέχρι δύο χρόνια πίσω – και είναι σχεδόν αδύνατο τα δικαστήρια να αποφασίσουν για μεγαλύτερο διάστημα (και τα ειδικά μισθολόγια που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και πήραν αναδρομικά τις περικοπές τους, τις πήραν για δύο έτη, όχι παραπάνω). Αρά το διεκδικούμενο ποσό ανέρχεται στο ύψος των 2.000 ευρώ (δώρο Χριστουγέννων 500€ συν δώρο Πάσχα 250€ συν επίδομα αδείας 250€ ανά έτος)

Δεύτερη διευκρίνιση: Η αίτηση από μόνη της δεν σημαίνει ότι το δημόσιο θα μετανιώσει και θα μας δώσει τα δώρα! Είναι αίτηση μη παραγραφής, που σημαίνει ότι εντός εξαμήνου από την κατάθεσή της αν κάποιος υπάλληλος θέλει να τα διεκδικήσει, πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια, επικαλούμενος την αίτηση της μη παραγραφής. Δεν χρειάζεται 2 και 3 αιτήσεις για να προσφύγουμε, χρειάζεται μία αίτηση του κάθε υπαλλήλου (ατομική ή ομαδική), με την ημερομηνία και τον αρ. πρωτ. που κατατέθηκε. Όμως, αν υπάρξει θετική απόφαση, θα τα πάρουν μόνο όσοι και όσες έχουν προσφύγει, και όχι όσοι έκαναν αίτηση μόνο.

 

3. Πότε οι συνάδελφοι που το επιθυμούν πρέπει προσφύγουν στα δικαστήρια;

 

Μετά την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ έχουμε περισσότερα νομικά επιχειρήματα, άρα και περισσότερες πιθανότητες, πιθανότητες να κερδίσουμε τις αγωγές στα δικαστήρια. Τίποτα προφανώς δεν είναι βέβαιο και όλα θα εξαρτηθούν και από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 1/2/ 2019. Αν η Ολομέλεια είναι θετική, τότε οι περισσότερες δίκες και στα υπόλοιπα δικαστήρια θα κερδηθούν. Αν η Ολομέλεια είναι αρνητική, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να κερδίσουμε τα δικαστήρια που θα κρίνουν μετά.

Το πιο σίγουρο θα ήταν να αποφασίσουμε αν θα προσφύγουμε ΜΕΤΑ την απόφαση της 1ης Φλεβάρη 2019, όμως υπάρχει ένας κίνδυνος: είναι πιθανό η Ολομέλεια του ΣτΕ, αν πάρει θετική απόφαση, να βάλει ένα φραγμό στο διάστημα για το οποίο οι υπάλληλοι δικαιούνται αναδρομικών:

… σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, σε αντίστοιχες περιπτώσεις [αναδρομικά συνταξιούχων, αναδρομικά ειδικών μισθολογίων κλπ], δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει, σε περίπτωση θετικής αποφάσεως, την πρόβλεψη περιορισμένης αναδρομικότητας. Τούτο σημαίνει, ότι όσοι υπάλληλοι, δεν έχουν ασκήσει αγωγές, διεκδικώντας τα οφειλόμενα, πριν την έκδοση της απόφασης της Ολομελείας, δεν θα είναι σε θέση μετά από αυτήν να διεκδικήσουν την καταβολή επιδομάτων εορτών και αδείας για το διάστημα από 2013 και μετά. Με το δεδομένο αυτό, φαίνεται να είναι πλέον σημαντική η άσκηση αγωγών, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, αναφορικά με την αναδρομικότητα της αποφάσεως, που θα εκδοθεί. 

Και βεβαίως, πρέπει να τονιστεί, ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, τον χρόνο κατά τον οποίο θα εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας. Ένα, ωστόσο, είναι βέβαιο: Από την εκδίκαση των υποθέσεων την 1η -2-2019 και εφεξής, οι αποφάσεις μπορούν να εκδοθούν ανά πάσα στιγμή βάζοντας φραγμό στις διεκδικήσεις όσων δεν έχουν υποβάλλει μέχρι τον χρόνο εκείνο αγωγές. Πρέπει να τονιστεί, ότι το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με την υποβολή αιτήσεων διακοπής της παραγραφής. [απόσπασμα από το γνωμοδοτικό σημείωμα της Μ. Τσίπρα νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.]

Τι κάνουμε λοιπόν;

Α. Καταρχάς κρίνουμε ο καθένας αν θα μπούμε στην διαδικασία να διεκδικήσουμε τα αναδρομικά μέσω δικαστικής προσφυγής. Οι συνάδελφοι/σσες που επιθυμούν πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην δικαστική προσφυγή για να αποφευχθεί η πιθανή εφαρμογή από το ΣτΕ της περιορισμένης αναδρομικότητας σε αυτούς μόνο που θα έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης. Η επιλογή για την προσφυγή είναι ατομική απόφαση του κάθε συναδέλφου. Είναι αποδοχή και του ενδεχόμενου να χαθούν τα 25 ευρώ που θα δοθούν για την προσφυγή. Οι προσφυγές μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές και να κατατεθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΟΕ όχι αργότερα από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι ομαδικές προσφυγές σύμφωνα με την νομική σύμβουλο της ΔΟΕ δεν πρέπει να ξεπερνούν το 49 άτομα για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Για τους αναπληρωτές δεν υπάρχει περιορισμός.

Κάθε συνάδελφος μπορεί να προσφύγει με όποιον δικηγόρο θέλει. Προφανώς βέβαια οι ομαδικές αγωγές κοστίζουν φτηνότερα (και κυρίως μπορούν να παλευτούν συλλογικά, με στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις στα δικαστήρια και όλα αυτά που τα έχουμε ξανακάνει).

Β. Ο Σύλλογός μας σας κοινοποιεί την πρόταση από το δικηγορικό γραφείο της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ, κ. Τσίπρα. Η πρόταση αυτή είναι: 25 ευρώ για κάλυψη της δικαστικής δαπάνης για την δικαστική διεκπεραίωση της μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, και σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης ποσοστό 2 % επί του επιδικασθέντος χρηματικού ποσού (πλέον Φ.Π.Α.). Για όσους και όσες συνάδελφοι/σσες επιθυμούν να συμμετάσχουν, ο Σύλλογος θα αναλάβει τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και την παρακολούθηση της υπόθεσης. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ. Για παράδειγμα ο σύλλογος μας συνεργάζεται επί σειρά ετών με το δικηγορικό γραφείου του κ. Γ. Καραμιζάρη στον Πειραιά.

Γ. Όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσφυγή αυτή πρέπει να διαβάσουν πολύ προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες:

Ο Σύλλογος αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει και να παρακολουθεί τη διαδικασία ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ. Εάν κάποιος/α δεν είναι μέλος του Συλλόγου πρέπει να εγγραφεί. Εάν δεν επιθυμεί να εγγραφεί, αναλαμβάνει μόνος/η την υπόθεση.

Λόγω του χρονικού περιορισμού (1η Φεβρουαρίου συνεδριάζει το ΣτΕ και η απόφαση θα καθαρογραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα), η διαδικασία θα πρέπει να γίνει γρήγορα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ απαιτούνται τα παρακάτω έγγραφα:

1.Το ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΕΝΟ σε δύο αντίγραφα (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ)

2. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ YΠΑΛΛΗΛΟΥ (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ). Σε αυτό θα πρέπει να γραφτεί ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης για τη ΜΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ (ΑΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ).

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΣΩΣΤΑ!!!

3. ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΝΑ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ή ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019)

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ την εκτυπώνουμε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ  ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ taxis χρησιμοποιούμε τη βεβαίωση του εκκαθαριστή σφραγισμένη από  τον διευθυντή/τρια – προϊσταμένη ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ.

4. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ότι ως ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΑΤΕ τα δώρα από το 2013 μέχρι σήμερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

5. ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΩΝ 25 ΕΥΡΩ

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ απαιτούνται τα παρακάτω έγγραφα:

 

1. ΤΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΕΝΟ σε δύο αντίγραφα (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ)

 

2. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ YΠΑΛΛΗΛΟΥ (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ). Σε αυτό θα πρέπει να γραφτεί ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης για τη ΜΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ (ΑΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ).

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΣΩΣΤΑ!!

3. ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΝΑ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ή ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019) ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

 

4. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

 

5. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΑΤΕ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΜΕΤΑ (Ή ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ/ΜΗΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΜΕΤΑ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

 

6. ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΩΝ 25 ΕΥΡΩ

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μετά από συνεννόηση με τη Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ οι αιτήσεις για τα πιο πάνω δικαιολογητικά μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών υποβάλλονται ΜΟΝΟ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ e-mail του κάθε εκπαιδευτικού στη διεύθυνση: ntech@dipe-peiraia.att.sch.gr  (Περισσότερες πληροφορίες εδώ).

 

ΟΛΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να παραδοθούν στα μέλη του Δ.Σ. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ το απόγευμα, για να προχωρήσει άμεσα η προσφυγή. Τα μέλη του Δ.Σ. θα βρίσκονται στα 9ο -11ο  Δημοτικά Σχολεία Πειραιά από τις 6.00 έως τις 9.00 μ.μ. για την παραλαβή δικαιολογητικών και χρημάτων.

(ΠΡΟΣΟΧΗ! παραλαβή ΔΕΝ θα γίνει άλλη ημέρα και ώρα ούτε μεμονωμένα από μέλη του Δ.Σ.)

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

Κατεβάστε το Πληρεξούσιο
bottom of page