top of page

Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κων Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» για την πολιτική και εκπαιδευτική συγκυρία.

Πειραιάς 03/03/2017

 

Όλοι στη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15),

Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 1.30 μ.μ.

Το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, επιφυλάσσει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων δια της μείωσης του αφορολόγητου βρίσκονται προ των πυλών. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί αντισταθμιστικών μειώσεων φορολογίας, δεν μας καθησυχάζουν, αφού η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι κάθε συμφωνία γίνεται εις βάρος των συμφερόντων των μισθωτών. Η συσσωρευμένη εμπειρία μας κάνει επίσης ιδιαίτερα ανήσυχους για τις εξελίξεις στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Εξελίξεις όμως αναμένονται και στην εκπαίδευση. Ο ΣΕΒ μπαίνει στην μάχη με 12 προτάσεις επιθετικού νεοφιλελευθερισμού για το ελληνικό σχολείο που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πολιτικές όπως «ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης», αύξηση του διδακτικού ωραρίου ώστε να μειωθεί η ανάγκη για προσλήψεις αναπληρωτών και γονεϊκό δικαίωμα στην επιλογή εκπαίδευσης (δηλ. κουπόνια). Παράλληλα, η διαρροή της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την παιδεία ενισχύει τον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών αφού προβάλλει αντίστοιχες θέσεις όπως την αυτονομία των σχολείων με διαφοροποίηση της χρηματοδότησής τους, την έμφαση στο management με αναφορά στους «εκπαιδευτικούς ηγέτες», την ανάγκη «να επανεισαχθεί η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας μαζί με κάποιας μορφής εξωτερική αναφορά». Όλα τα παραπάνω συγκροτούν μια ατζέντα εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων με νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα που επιδιώκουν να καθορίσουν τις επερχόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές.  Το υπουργείο, από τη μεριά του, καταφεύγει σε αοριστολογίες, όπως το «εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων»,μέσα από τις οποίες επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αφήνοντας έτσι την πρωτοβουλία στις δυνάμεις της αγοράς.

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να αποκρούσει αυτές τις πολιτικές και να ρίξει όσο  βάρος του αναλογεί προς την κατεύθυνση υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Να απαιτήσει τα σχολεία να μετατραπούν σε κοινότητες εκπαιδευτικής πράξης που θα αγωνίζονται και θα δουλεύουν συλλογικά και δημοκρατικά για τη μείωση της σχολικής ανισότητας, την κριτική συνειδητοποίηση των μαθητών, τη βελτίωση των επιδόσεων και το σεβασμό της παιδικής ηλικίας.

Ήδη οι μνημονιακές πολιτικές απαγορεύουν τους διορισμούς μόνιμων συναδέλφων εδώ και έξι χρόνια. Τη θέση όσων συνταξιοδοτούνται παίρνουν κακοπληρωμένοι συνάδελφοι αναπληρωτές. Συνάδελφοι με μειωμένα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, συνάδελφοι που καλούνται να επιβιώσουν με 8 ή 9 μισθούς το χρόνο, συνάδελφοι που δεν ξέρουν αν και που θα δουλεύουν του χρόνου, συνάδελφοι  που πολλά χρόνια τώρα «αναπληρώνουν» τους εαυτούς τους. Έτσι,  ο αριθμός των μόνιμων συναδέλφων μειώθηκε κατά 10.000 περίπου. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν τη δουλειά τους, ενώ έχει τελικά «καθιερωθεί» ο πρώτος μήνας κάθε σχολικής χρονιάς να είναι μήνας «προσαρμογής», όπου τα ωρολόγια προγράμματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα ως ότου κάπου στα μέσα του Οκτώβρη συμπληρωθούν τα κενά.

Οι μνημονιακές πολιτικές απαγορεύουν επίσης τη θεσμοθέτηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα στήριζαν το δημόσιο σχολείο στον αγώνα του να μορφώσει όλα τα παιδιά. Μεταρρυθμίσεις όπως η γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και του δωδεκάχρονου υποχρεωτικού σχολείου, η στελέχωση της ειδικής αγωγής σε κάθε της μορφή (από το ειδικό σχολείο και το τμήμα ένταξης ως την διάγνωση και την  παράλληλη στήριξη), η στελέχωση δομών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας, η καθιέρωση εργαστηριακών μαθημάτων (φυσική, εικαστικά, θέατρο) με την ταυτόχρονη παρουσία δύο εκπαιδευτικών είναι αδύνατον να σχεδιαστούν, να προγραμματιστούν και να μπουν σε εφαρμογή.

Οι υπουργικές αποφάσεις για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο συνεχίζουν να οργανώνουν το σχολείο σε αντιπαιδαγωγική κατεύθυνση κατακερματίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και αλλοτριώνοντας την παιδαγωγική σχέση. Ταυτόχρονα ανοίγουν το δρόμο σε επικίνδυνες εξελίξεις καθώς η αυστηρή εφαρμογή τους θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών και θα εντείνει την εργασιακή ανασφάλεια μέσω της επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η πρόοδος» διαμορφώνει το ακόλουθο πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων:

  • Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία. Συλλογικές διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης του διδακτικού έργου με πρωταγωνιστή τον Σύλλογο Διδασκόντων. Κάθε πολιτική που ενισχύει τον ανταγωνισμό και κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς, που καταπνίγει την ελεύθερη σκέψη των εκπαιδευτικών, τυποποιεί και ελέγχει τη διδασκαλία θα μας βρει απέναντι με όποιο μέσο διαθέτουμε. Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, θα μπλοκαριστεί στην πράξη από το εκπαιδευτικό κίνημα.

  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Εργασιακά δικαιώματα για τους αναπληρωτές αντίστοιχα με εκείνα των μόνιμων εκπαιδευτικών. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις παράλληλης στήριξης ώστε να έχουμε έναν/μία δάσκαλο/α παράλληλης για κάθε παιδί.

  • Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο με στόχο την προώθηση φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση:

 

- γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και του δωδεκάχρονου υποχρεωτικού σχολείου,

- εξασφάλιση συνθηκών διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας παρόμοιες με εκείνες των φροντιστηρίων, ώστε να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν την εκμάθηση της,

- στελέχωση της ειδικής αγωγής σε κάθε της μορφή (από το ειδικό σχολείο και το τμήμα ένταξης ως την διάγνωση και την  παράλληλη στήριξη),

 

- στελέχωση δομών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας,

 

- καθιέρωση εργαστηριακών μαθημάτων (φυσική, εικαστικά, θέατρο, ιστορία) με την ταυτόχρονη παρουσία δύο εκπαιδευτικών,

- Προσμέτρηση της ώρας σίτισης σε όλους όσους εμπλέκονται. Η ώρα της σίτισης είναι διδακτική για όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτήν,

 

- Έγκριση των προγραμμάτων των νηπιαγωγείων με βάση τις αποφάσεις της ΔΟΕ και των Συλλόγων.

  • Επαναφορά του εκπαιδευτικού υπεύθυνου ολοήμερου.

  • Να συσταθούν όλες οι απαραίτητες οργανικές θέσεις και να αποδοθούν στις σχολικές μονάδες.

  • Καμία σύμπτυξη που δημιουργεί πληθωρικά τμήματα.

  • Να ενταχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά των προσφύγων στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων. Με ευθύνη του υπουργείου παιδείας να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις και να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες τάξεις υποδοχής και οι αναγκαίες υποστηρικτικές δομές για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων.

  • Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και η ακέραιη, δίκαιη, έγκαιρη και διαφανής απόδοση των σχετικών κονδυλίων από τους Δήμους στις σχολικές μονάδες.

 

Ο Σύλλογός μας ως ένα πρώτο βήμα διεκδίκησης και ανάδειξης αυτών των αιτημάτων -μαζί με την συνεχιζόμενη συλλογή υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση-  συμμετέχει στην οργάνωση συγκέντρωσης των Συλλόγων Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 1.30 μ.μ. Ως επόμενο βήμα κλιμάκωσης θα ακολουθήσει η οργάνωση μαζικής συγκέντρωσης των Συλλόγων Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. στο Υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στις 1.30 μ.μ.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τις κινητοποιήσεις. Καλούμε τις Ομοσπονδίες (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) να κάνουν δική τους υπόθεση τις συγκεντρώσεις αυτές. Για να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων, κηρύσσουμε και στις δυο περιπτώσεις δίωρη στάση εργασίας για την πρωινή ζώνη (δύο τελευταίες ώρες) και τρίωρη στάση για το ολοήμερο (τρεις πρώτες ώρες).

 

Τέλος ο Σύλλογός μας θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου των Συλλόγων Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. ενάντια σε κάθε νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση ενώ ταυτόχρονα στηρίζει και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν:

-  στην αντιρατσιστική/αντιφασιστική συγκέντρωση, το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 3 μ.μ., στην Ομόνοια,

-  στην καμπάνια για τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών (άδεια μητρότητας, κλπ.) με σύσκεψη στα τέλη Μαρτίου και κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου.

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

bottom of page