top of page

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Πειραιάς  17 Μαΐου 2017

Με εγκύκλιους του, (24/4/2017 για τα νηπιαγωγεία και 3/5/2017 για τα Δημοτικά), το Υπουργείο Παιδείας καθορίζει τα κριτήρια για τις εγγραφές μαθητών στα ολοήμερα. Σε αυτές επανεμφανίζονται όλοι οι περιορισμοί για τη φοίτηση στο ολοήμερο νηπιαγωγείο και στα ολοήμερα τμήματα του Δημοτικού (οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα…), παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που υπήρξαν.

 

Υπενθυμίζουμε ότι, πέρα από την απαίτηση για ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων για τα ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κάνει προσφυγές στο ΣτΕ (οι οποίες εξετάζονται στις 8/6/2017) για την ακύρωσή τους. Σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. οι Υπουργικές Αποφάσεις για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» όσο και οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, είναι παράνομες.

 

Κατά την εκτίμηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας είναι κοινωνικά δίκαιο και παιδαγωγικά και σωστό να δοθεί η δυνατότητα  σε όλους τους γονείς,  που το επιθυμούν, να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο. Οι αιτήσεις όλων ανεξαιρέτως θα πρέπει να γίνουν δεκτές ανεξάρτητα αν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις.

 

Καλούμε επομένως:

 

  • Τους διευθυντές/τριες των Δημοτικών Σχολείων και τις Προϊστάμενες των νηπιαγωγείων να κάνουν αποδεκτές όλες τις αιτήσεις εγγραφής στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και στα τμήματα Ολοήμερου του Δημοτικού χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

  • Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση τόσο των Υ.Α. για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και το Δημοτικό σχολείο όσο και των εγκυκλίων για τις προϋποθέσεις εγγραφής στα ολοήμερα Νηπιαγωγεία και στα τμήματα Ολοήμερου των Δημοτικών Σχολείων. Να δοθούν άμεσα οδηγίες ώστε να γραφτούν τώρα όλα τα παιδιά που επιθυμούν στα ολοήμερα τμήματα.

 

Ο Σύλλογός μας καλύπτει συνδικαλιστικά τη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων και εγγραφής όλων των μαθητών/τριών που οι γονείς τους επιθυμούν, ανεξάρτητα από τις τυπικές  προϋποθέσεις. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με πρόσφατη ανακοίνωσή του καλύπτει όλες τις ενέργειες των Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και των Συλλόγων Διδασκόντων που γίνονται στην κατεύθυνση της δυνατότητας για φοίτηση όλων των μαθητών στο ολοήμερο νηπιαγωγείο.

 

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει ανάλογη απόφαση συνδικαλιστικής κάλυψης και των Διευθυντών/τριων των Δημοτικών Σχολείων.

Από το Δ.Σ.

bottom of page