top of page

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΡΟΣ ΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ 29ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

 

Για την κοινωνική και πολιτική συγκυρία

Η Γ.Σ. του συλλόγου μας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αποτελεσμάτων της ήττας της αντιμνημονιακής επαγγελίας. Μιας ήττας που συντελέστηκε το Ιούλιο του 2015 με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, σφραγίστηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς και συνεχίζεται με την ανεμική συμμετοχή της εργαζόμενης πλειοψηφίας στις κινητοποιήσεις που την αμφισβητούν.  Τα αποτελέσματα της ήττας αυτής μονιμοποιούν σήμερα τις αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους τόσο στο επίπεδο των μισθών και των συντάξεων, όσο και στο επίπεδο των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας. Η διαφημιζόμενη ανάκαμψη αποδεικνύεται αργή και περιορισμένη. Αφήνει στο περιθώριο μεγάλες μερίδες του κόσμου της δουλειάς (και της ανεργίας) και αντικαθιστώντας την περηφάνεια του μεροκάματου και του μισθού με τη σιωπή του βοηθήματος πυκνώνει τις γραμμές της πολιτικής αδυναμίας και της παραίτησης. Στο έδαφος αυτής της παραίτησης η αξιωματική αντιπολίτευση, με δηλώσεις του αρχηγού της, «υπόσχεται» μηδενικούς διορισμούς στο δημόσιο, καθορισμό και είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους, ιδιωτική ασφάλιση για τους νέους εργαζόμενους, ιδιωτικά πανεπιστήμια, αξιολόγηση παντού και επιχειρηματικά σχολεία με δυνατότητα επιλογής διδακτικού προσωπικού. Η αντιστροφή αυτού του κλίματος δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα από όλες τις κοινωνικές και τις πολιτικές δυνάμεις που απαιτούνται για κάτι τέτοιο. Η πορεία σε μια τέτοια κατεύθυνση θα είναι αναγκαστικά άνιση. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών μπορούν να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή οργανώνοντας τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα: στη συνέλευση, στην απεργία, στη συγκρότηση των αναγκαίων κοινωνικών συμμαχιών, στον καθημερινό μορφωτικό αγώνα.

Διεκδικούμε το διορισμό των αναπληρωτών

Μετά από δέκα σχεδόν χρόνια μηδενικών διορισμών είναι χιλιάδες πια τα λειτουργικά κενά που σταθερά καλύπτονται μονάχα από συναδέλφους αναπληρωτές. Η συνεπαγόμενη αστάθεια, αβεβαιότητα και καθυστέρηση στην ζωή των σχολείων όχι μόνο διαλύει τη ζωή των συναδέλφων μας, αλλά  και εμποδίζει τα ίδια τα σχολεία να επιτελέσουν το μορφωτικό και κοινωνικό τους ρόλο. Η πρόβλεψη μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή, δεν μας καθησυχάζει, καθώς ούτε μέρος ενός ευρύτερου και συμφωνημένου σχεδίου αποτελεί ούτε απαλλαγμένη από κινδύνους είναι, με το  φάσμα του προσοντολόγιου να απειλεί να χιλιάδες συναδέλφους μας με απόλυση.

Διεκδικούμε μαζικούς, μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών. Αποκλειστικά με την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Διορισμό όλων των αναπληρωτών. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Κανένα προσοντολόγιο, καμιά περικοπή στην προϋπηρεσία. Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κλπ) με αποδοχές, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων. Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους.

Διεκδικούμε δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία

Η νομοθέτηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, σε βάθος τριετίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, από τη μια σηματοδοτεί  μία σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το συγκεκριμένο αίτημα,  από την άλλη όμως,  με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, δεν αποτρέπει το νηπιαγωγείο από παλιούς και νέους κινδύνους. Κι αυτό διότι δεν προβλέπεται  ο απαραίτητος σχεδιασμός για την καθολική εφαρμογή της σε όλη τη χώρα. Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και δεν θα μείνει κενό γράμμα ενώ θα διαιωνίζεται η επικράτηση των voucher. Διότι για να γίνει αυτό απαιτούνται μια σειρά από παρεμβάσεις από μέρους του κράτους όπως η ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων.

Απαιτούμε:

Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στους Δήμους Πειραιά και Κερατσινίου Δραπετσώνας. Αυτή τη θέση υπερασπίσαμε σταθερά και στις τριμερείς επιτροπές της άνοιξης και του φθινοπώρου.  Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Δήμων και Υπουργείου Παιδείας για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία. Να ιδρυθούν άμεσα παραρτήματα νηπιαγωγείων και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις του κλάδου (15 νήπια στο τμήμα κλπ.) Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/ προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων και να στηριχθούν οι συναδέλφισσες/οι νηπιαγωγοί στη δύσκολη, αν και κοινωνικά και μορφωτικά αναγκαία, διεύρυνση του περιεχομένου της εργασίας τους.

 

Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς

 

Φέτος πρέπει να είναι χρονιά της πραγματικής διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς μας. Είναι γνωστό ότι, μεταξύ άλλων, ο 13ος και 14ος μισθός καταργήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την περίοδο 2010-2014. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  η λιτότητα συνεχίστηκε και οι απώλειες στο ετήσιο εισόδημα μας συνεχίζουν να κυμαίνονται από το 20% ως και το 40% . Σε κάθε περίπτωση για τους περισσότερους ο μήνας δεν βγαίνει.

Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Σωματείου, κάθε εργαζόμενου.Οι εκπαιδευτικοί είμαστε πάρα πολλοί για να ελπίζουμε ότι μπορούμε να ενταχθούμε στην παρέα των προνομιούχων, όπως αποφάσισαν οι δικαστικοί για τους εαυτούς τους και τους συμμάχους τους των ειδικών μισθολογίων. Ο αγώνας για την επίτευξη του στόχου μας δεν είναι υπόθεση μιας ριξιάς. Από την άλλη όμως, αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας, δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην εθιμοτυπία της συνδικαλιστικής δράσης. Το σωματείο οφείλει άμεσα να υπενθυμίσει σε όλη την κοινωνία ότι η κατάργηση των αντεργατικών μέτρων των μνημονίων για να είναι δίκαιη πρέπει να είναι και καθολική. Το σωματείο μας οφείλει άμεσα να υπενθυμίσει σε όλη την κοινωνία ότι μονάχα με την  αύξηση των μισθών και της αντίστοιχης κατανάλωσης θα μειωθεί η ανεργία. Όλοι μας οφείλουμε να διατρανώσουμε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η επαναφορά των δώρων αποτελεί την πιο άμεση διεκδίκησή μας.

 

 

Αγωνιζόμαστε για την αυξήσεις στις συντάξεις και κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

 

Σήμερα η συνταξιοδότηση μοιάζει με απειλή. Οδηγεί σε σοβαρή μείωση του εισοδήματος. Αν ο μισθός δεν φτάνει, τότε η σύνταξη αποτελεί εισιτήριο για τη φτώχεια. Ο νόμος Κατρούγκαλου, που εφαρμόζεται για τους νέους συνταξιούχους από 13.5.2016, μειώνει τις συντάξεις  από 18 έως  25%  σε  σχέση με τους συνταξιούχους  πριν από την εφαρμογή του  νόμου. Επιπλέον, οι δηλώσεις Μητσοτάκη για προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση παραπέμπουν ευθέως στην πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Κατρούγκαλου, Λοβέρδου- Κουτρουμάνη, Πετραλία, Σιούφα

 

 

Αγωνιζόμαστε για την παιδαγωγική ελευθερία ενάντια στην αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση

 

Η κατάργηση της ατομικής αξιολόγησης (Π.Δ. 152) και της σύνδεσης της με το μισθό και την απόλυση δεν διασφαλίζει από μόνη της την παιδαγωγική ελευθερία στο σχολείο, αν και έχει σε μεγάλο βαθμό αποφορτίσει την καθημερινή διδακτική πράξη. Η αξιολόγηση των στελεχών συμβάλλει– κατά τις επιταγές της έκθεσης του ΟΟΣΑ- στην κατεύθυνση εμπέδωσης κουλτούρας αξιολόγησης από τους εκπαιδευτικούς και κρατάει στη ζωή διαδικασίες που ποσοτικοποιούν τη διδακτική πράξη και το παιδαγωγικό έργο και προωθούν την χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, οι διαδικασίες αποτίμησης και προγραμματισμού της σχολικής μονάδας παραμένουν ερωτηματικό. Μπορούν να γίνουν παράθυρο για την επαναφορά του γραφειοκρατικού ελέγχου ή δημοκρατικές πρακτικές αναγνώρισης της παιδαγωγικής – επιστημονικής ευθύνης των διδασκόντων. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αγωνιστική επαγρύπνηση για την αποτροπή κάθε προσπάθειας περιορισμού της παιδαγωγικής ελευθερίας των εκπαιδευτικών.

 

Ο γραφειοκρατικός έλεγχος και η ποσοτικοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής εργασίας, αποτέλεσαν αναγκαίες προϋποθέσεις της εμπορευματοποίησης του σχολείου διεθνώς. Αποτελούν λοιπόν το προοίμιο της ελεύθερης αγοράς – επιλογής σχολείου από τους γονείς- που επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Για όλους τους παραπάνω λόγους, το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει άμεσα να οργανώσει τις αντιστάσεις του ακόμη και με τη μορφή της Απεργίας – Αποχής αν και όπου χρειαστεί.

  • Ταυτόχρονα, θα πρέπει να στηρίξει τον καθημερινό αγώνα των μαχόμενων εκπαιδευτικών, αποδεικνύοντας ότι το δημοκρατικό σχολείο μπορεί να μορφώσει πραγματικά τα παιδιά. Η

Αγωνιζόμαστε για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου

 

Το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς στα δημοτικά σχολεία έφερε ξανά στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το νέο μοντέλο σχολείου, τη χαοτική και κατακερματισμένη λειτουργία του, τη γυμνασιοποίηση, την αυξημένη ένταση μέσα και έξω από τις σχολικές τάξεις. Αυτό το μοντέλο έχει συγκεκριμένες εργασιακές, ενδοσχολικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις.

 

Γι’ αυτό είναι καιρός τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ομοσπονδίες να χαράξουμε την εκπαιδευτική πολιτική με ένα μορφωτικό σχέδιο ριζοσπαστικό και απελευθερωτικό. Απέναντι στο διαφοροποιημένο, ανταγωνιστικό, αυτοχρηματοδοτούμενο, σχολείο της ημικατάρτισης για όσους αντέξουν, ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ την ενιαία, δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο μνημονιακό σχολείο σε όλες τις μορφές και εκδοχές του.

 

Διεκδικούμε την ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (δίχρονη υποχρεωτική προσχολική και δωδεκάχρονο σχολείο). Το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών. Ένα σχολείο που στο κέντρο του δεν βρίσκεται το «γνωστικό αντικείμενο», αλλά η συνάντηση του παιδιού με αυτό. Ένα σχολείο με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Με την παιδαγωγική λογική της ενιαίας διδασκαλίας, με μορφές συνεργασίας και συνδιδασκαλίας, με αντισταθμιστική εκπαίδευση (ενισχυτική διδασκαλία, Τάξεις υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, παράλληλη στήριξη). Με τη λειτουργία δημιουργικών δραστηριοτήτων ώστε να καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των μαθητών και όλοι οι εκπαιδευτικοί να μένουν στο σχολείο με οργανική θέση, να αποκτούν ουσιαστική σχέση με αυτό και με τους μαθητές του. Σε αυτό το σχολείο χωράνε όλοι οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικότητες) αρμονικά ενταγμένοι σε ένα ενιαίο μορφωτικό σχέδιο. Γι’ αυτό το σχολείο να αγωνιστούμε βάζοντας στην άκρη συντεχνιακές λογικές, κατακερματισμού και διαίρεσης του εκπαιδευτικού σώματος σε αλληλοσπαρασσόμενες κατηγορίες και φυλές.

Υπερασπιζόμαστε τους εκπαιδευτικούς

 

Σήμερα μια κοινωνία ρημαγμένη από τη φτώχεια, την εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια, αλλά και το έλλειμμα δημοκρατίας και την ιντερνετική κουλτούρα του «ξερόλα» εισβάλλει κάθε τόσο στο σχολείο, μεταφέροντας τους τρόπους της.  Η αυξανόμενη επιθετικότητα κάποιων γονέων δεν είναι άσχετη με το κλίμα κοινωνικού πολέμου καθενός εναντίον όλων που προωθούν οι πολιτικές των μνημονίων. Ούτε η περήφανη επίδειξη αμορφωσιάς από κάποιους μαθητές και ημιμάθειας από κάποιους γονείς είναι άσχετη από τον τηλεοπτικό και διαδικτυακό πολιτισμό των μνημονίων. Αντίθετα, αποτελούν εκδηλώσεις του αναπτυσσόμενου ανορθολογισμού και εκφασισμού που ακολουθούν την κοινωνική και πολιτική καταστροφή των μνημονίων. Τα σχολεία δεν ζουν σε κοινωνικό κενό. Ευτυχώς ή δυστυχώς είναι ανοιχτά στην κοινωνία. Η συλλογική μας απάντηση πρέπει να είναι τριπλή: α) να προστατεύσουμε τους συναδέλφους και την παιδαγωγική εργασία από τις διαλυτικές επιθέσεις που δέχονται. Να προσφέρουμε την αναγκαία ηθική, συνδικαλιστική και νομική κάλυψη σε όσες/ους την χρειάζονται, β) να διεκδικήσουμε την στήριξη του δημόσιου σχολείου, την απρόσκοπτη λειτουργία των υποστηρικτικών του δομών και την ενίσχυση του μορφωτικού του ρόλου και γ)μαζί με άλλα μαχόμενα τμήματα της κοινωνίας να παλέψουμε για την αναστροφή της κοινωνικής καταστροφής και του πολιτισμού της στοχεύοντας στην εργασιακή και οικονομική ασφάλεια για όλους και την λαϊκή κυριαρχία.

 

ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στην ειδική αγωγή, με βάση το χρόνο λήψης του βασικού πτυχίου και την προϋπηρεσία. Διορισμός όλων των αναπληρωτών όλων των κλάδων και κατηγοριών. Κανείς συνάδελφος από όσους δουλεύουν στην εκπαίδευση να μην χάσει τη δουλειά του. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που δεν θα προσμετρά την προϋπηρεσία των αναπληρωτών και επιδιώκει να την αντικατάστασή της με κάθε είδους προσοντολόγια.

  • Σύσταση των αναγκαίων οργανικών θέσεων και οι απόδοσή τους σε όλες τις υφιστάμενες ειδικότητες.

  • Να μην εισαχθούν άλλες (πέρα από τις υπάρχουσες) ειδικότητες στο δημοτικό σχολείο.

  • Απόδοση στους αναπληρωτές όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των μονίμων εκπαιδευτικών.

  • Καθιέρωση εργαστηριακών μαθημάτων (π.χ. φυσική, εικαστικά, θέατρο) και την ταυτόχρονη παρουσία δύο εκπαιδευτικών στην τάξη, την επαναφορά του εκπαιδευτικού υπεύθυνου ολοήμερου, τη  θέσπιση νέων οργανικών θέσεων για την παράλληλη στήριξη κατά αντιστοιχία με το μέσο όρο των τελευταίων χρόνων και τη δημιουργία δομών έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του κινδύνου σχολικής αποτυχίας και δημιουργία οργανικών θέσεων σε αυτές.

  • Κατάργηση της ποσοτικής βαθμολογίας (αριθμητικής ή αλφαβητικής) και την αντικατάσταση της με μια διαδικασία περιγραφικής ενημέρωσης των γονιών για την πρόοδο και την παρουσία του παιδιών στο σχολείο. Η διαδικασία αυτή απαλλαγμένη από εξωτερικούς προσδιορισμούς (ο ρόλος του υπουργείου πρέπει να περιοριστεί στον καθορισμό ενός ανοιχτού πλαισίου που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνει πλευρές της στοχοθεσίας συγκεκριμένων μαθημάτων), δεν θα επεμβαίνει στο εσωτερικό της θεσμισμένης παιδαγωγικής σχέσης και δεν θα αποκτά τυπικό χαρακτήρα που θα προδιαγράφει και καθορίζει την πορεία των μαθητών στην διάρκεια της σχολικής ζωής τους.

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στο 1:20 και 1:15 για το Νηπιαγωγείο και την Α’ και Β’ Δημοτικού.

  • Ο Σύλλογος Διδασκόντων ως ανώτερο και κυρίαρχο όργανο, πρέπει να έχει αναβαθμισμένο διοικητικό και παιδαγωγικό ρόλο και θεσμοθετημένη πρωταγωνιστική θέση στη διαδικασία προγραμματισμού-σχεδιασμού, του εκπαιδευτικού έργου και των εκδηλώσεων του σχολείου. Με συχνές, τακτικές συνεδριάσεις όπου συλλογικά οργανώνεται ο προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου και αντιμετωπίζονται όλα τα παιδαγωγικά ζητήματα. Με διευθυντή/συντονιστή, αιρετό και ανακλητό συνάδελφο που θα έχει διδακτικά καθήκοντα και τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και ανώτατο όριο θητείας.

  • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

  • Άμεση γενίκευση σε όλη τη χώρα της 2χρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής και Εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά. Δυο νηπιαγωγοί για κάθε ολοήμερο νηπιαγωγείο. Να εγγραφούν όλα τα παιδιά, νήπια και προνήπια, 4-6 ετών, στα δημόσια Νηπιαγωγεία.

  • Να εξασφαλιστεί η λειτουργία όλων των Νηπιαγωγείων, χωρίς να χαθεί κανένα τμήμα. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση παιδιών. Βασική μας θέση τα 15 νήπια ανά τμήμα.

  • Την άμεση λειτουργία όλων των αναγκαίων Τμημάτων Ένταξης και Τμημάτων Υποδοχής και την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων για Παράλληλη Στήριξη με μία/έναν νηπιαγωγό ανά παιδί.

  • Αντισταθμιστικό ολοήμερο νηπιαγωγείο με συνεχές και ενιαίο πρόγραμμα χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Εγγραφή στα ολοήμερα τμήματα όλων των παιδιών που οι γονείς τους το επιθυμούν.

  • Άμεση χρηματοδότηση των Νηπιαγωγείων από τις Σχολικές Επιτροπές για όλα τα αναλώσιμα. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.

  • Την απόσυρση του Π.Δ. 79 και των Υπουργικών Αποφάσεων για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο.

  • Στήριξη και ενίσχυση της ειδικής αγωγής. Άμεση κάλυψη όλων των αναγκών στις δομές ειδικής εκπαίδευσης. Παροχή παράλληλης στήριξης από ΕΝΑΝ εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, για ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ που την έχει ανάγκη. 

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπεράσπιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων με κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Στο δρόμο των κινητοποιήσεων του περασμένου Μάρτη, αποφασίζουμε να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων. Απέναντι στη φτώχεια και τη λιτότητα πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος αγώνων, ένας νέος κύκλος άνθισης των εκπαιδευτικών, των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Αυτός μονάχα μπορεί να δώσει μικρές και μεγάλες νίκες. Στην εκπαίδευση το ξέρουμε καλά, με το μπλοκάρισμα της εφαρμογής της αξιολόγησης, τη νίκη του αγώνα των απολυμένων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, την αποτροπή των υποχρεωτικών μετακινήσεων, την προσμέτρηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής για όλους τους εκπαιδευτικούς. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με στόχους άμεσους και πιο μακρινούς: από την πρόσληψη των αναπληρωτών και τον 13ο μισθό ως την ανατροπή των μνημονίων και του Συμφώνου για το ευρώ. Παύση πληρωμών του  χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και ρήξη-έξοδος με την ΟΝΕ και την Ε.Ε.

  • Οργάνωση νέας πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης με αίτημα τους μαζικούς διορισμούς αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

  • Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης.

  • Άμεση προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σε κάθε περίπτωση ανακοίνωσης και προσπάθειας εφαρμογής των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών/αντιλαϊκών μέτρων (αύξηση ωραρίου, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, προώθηση αξιολόγησης κλπ.).

  • Δίνουμε τη μάχη, μαζί με τους γονείς, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, συγκροτούμε ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας και μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα υποχρεωτικών μετακινήσεων μαθητών, δημιουργίας πληθωρικών τμημάτων, διαγραφής μαθητών από το ολοήμερο.

  • Συμβολή σε πανεργατικό αγωνιστικό- απεργιακό συντονισμό σε ισότιμη βάση και με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, για την ανατροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών και στήριξη του κινήματος για την προάσπιση του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια, το νερό.

bottom of page