top of page

TO ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Πειραιάς  11 /12/2017

 

Λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με το ΔΣ της ΔΟΕ την Παρασκευή και τις διαβεβαιώσεις ότι:

«πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών» και ότι «δεν δέχεται τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ», το υπουργείο ήρθε σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Δεν είχαμε αυταπάτες για τις ασκήσεις «σθεναρής αντίστασης» του υπουργείου απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά σενάρια του ΟΟΣΑ και των δανειστών. Ήδη η απόφαση της πρόσφατης Γ.Σ. του συλλόγου μας τόνισε με έμφαση τις κυβερνητικές  παλινωδίες:

«Για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες συγκρούσεις με τους δανειστές έχουμε βάσιμες επιφυλάξεις, που βασίζονται σε ανάλογες εξαγγελίες οι οποίες κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος (20.000 μόνιμοι διορισμοί, καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα στους 22 στην πρωτοβάθμια, 24.000 προσλήψεις αναπληρωτών για την φετινή χρονιά). Ταυτόχρονα καθόλου καλός οιωνός δεν είναι η από τον Σεπτέμβρη εγκατάσταση στο υπουργείο Παιδείας κλιμακίων του ΟΟΣΑ. Τα κλιμάκια αυτά συνοδευόμενα από κατά τόπους εκπροσώπους της διοίκησης κάνουν βόλτες στα σχολεία μας προετοιμάζοντας το νέο γύρο επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.»

Η συνεργασία του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αφού από το Μάρτιο του 2015, έχει θεσμοθετηθεί η Κοινή Διευθύνουσα Επιτροπή (Joint Steering Committee) ΟΟΣΑ-Ελλάδας. Οι τελευταίες εκθέσεις του ΟΟΣΑ προετοιμάζονται με αίτημα της κυβέρνησης σε άμεση συνάρτηση με τις σχετικές δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο.

Η συμφωνία προβλέπει:

1.Την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο και τις 30 ώρες του εργασιακού ωραρίου. Είναι φανερό ότι πρόκειται για αύξηση του εργασιακού χρόνου και εντατικοποίηση της εργασίας. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνητική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο ως 6 ώρες την ημέρα και εφόσον τους έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα από το σύλλογο διδασκόντων και το δ/ντη. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε όσα ισχύουν ως τώρα σε αυτό το θέμα, δύσκολα όμως πείθει τους εκπαιδευτικούς αφού σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται καμία νομοθετική πρωτοβουλία για το ωράριο.

2.Τον αποχαρακτηρισμό της ώρας της σίτισης ως διδακτικής που, ακόμη και στην περίπτωση που αφορά μόνο στα σχολεία που τα παιδιά παίρνουν δωρεάν γεύματα, συνιστά σαφέστατη αύξηση διδακτικού ωραρίου. Πέρα από το γεγονός ότι η διαδικασία της σίτισης αντιστοιχεί σε έργο που δεν είναι στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών ο αποχαρακτηρισμός της ως διδακτικής ώρας σηματοδοτεί τη απόλυση 1000 τουλάχιστον αναπληρωτών.

3.Την εμπλοκή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής στελεχών που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη στροφή στο διοικητισμό, στο εκπαιδευτικό management και την επιβολή του στο σώμα της ζωντανής εκπαίδευσης.

4. Την αξιολόγηση στελεχών και την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, που ήταν και η κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για το διάστημα αυτό.

5. Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που σε συνδυασμό με τις τριμελείς επιτροπές που προβλέπει το Π.Δ. 79 θα οδηγήσουν  σε πολυπληθή τμήματα και σε μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας

Επιπλέον η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνίδια τη Δευτέρα, 4/12 (για να ψηφιστεί την Τρίτη 5/12), τροπολογία που στραγγαλίζει τη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύττουν απεργία, θέτοντας ως όριο συμμετοχής στην ψηφοφορία του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών! Το γεγονός ότι κάτω από το βάρος των αντιδράσεων των εργαζομένων την απέσυρε –για να την επαναφέρει αργότερα – δεν μας καθησυχάζει.

 

Η κυβέρνηση με τη συνδρομή της μνημονιακής αντιπολίτευσης, που την εγκάλεσε για την απόσυρση της τροπολογίας, δρουν προληπτικά. Περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία καθώς γνωρίζουν ότι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν συσσωρεύουν οργή και μπορούν να πυροδοτήσουν τη ριζοσπαστική αντίδραση του λαϊκού παράγοντα και του κόσμου της εργασίας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ

 

Όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση!! Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του σχολείου και τη πλήρη διάλυση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Οι «δεσμεύσεις» του Υπουργείου καμία απολύτως αξία δεν έχουν, μοναδικό κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη. Η κυβέρνηση θα κριθεί όχι απ’ όσα εξαγγέλλει αλλά απ’ όσα νομοθετεί και εφαρμόζει.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΣ 14ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, 11:00 π.μ.

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

bottom of page