top of page

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

 

Πειραιάς 03/03/2017

 

 

Ενώ συνεχίζεται η «διαπραγμάτευση με τους θεσμούς» για τη 2η αξιολόγηση, η κυβέρνηση, με κατεπείγουσες διαδικασίες, αποφάσισε να παρέμβει ακόμα μια φορά στην ειδική εκπαίδευση. Στις 29 Μαρτίου, σε άσχετο νομοσχέδιο (συγκεκριμένα του υπουργείου οικονομικών), ψήφισε μια τροπολογία, ως «προσωρινή ρύθμιση» η οποία αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής για τα επόμενα 2 έτη: 2017-2018 και 2018-2019.

Τι προβλέπει αυτή η τροπολογία:

  • Εμπεδώνει το καθεστώς μηδενικών διορισμών σε όλη την εκπαίδευση για τα επόμενα δύο χρόνια. Ήδη, από την αιτιολογική έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι: «οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα [σχολικά έτη 2017-18 και 2018-19]τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι - λόγω «εξαιρετικά σοβαρών και επιτακτικών δημοσιονομικών λόγων»- οι πολυσυζητημένοι και επανειλημμένα υποσχόμενοι 20.000 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση δεν πρόκειται να γίνουν. Με απλά λόγια, οι χιλιάδες αναπληρωτές συνάδελφοί μας, που εδώ και επτά χρόνια σηκώνουν μεγάλο μέρος από το βάρος λειτουργίας των σχολείων, θα συνεχίσουν στην καλύτερη γι αυτούς περίπτωση, για δυο ακόμη χρόνια να  εργάζονται ως αναπληρωτές.

 

  • Επαναλαμβάνει τα γνωστά για την κάλυψη των αναγκών στην ειδική εκπαίδευση και με συμπλήρωση ωραρίου: «Αν υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν καλύπτονται με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση ή συμπλήρωση ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ».

 

  • Δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό ή διευθυντή ειδικής αγωγής να αποφασίζει, με πρόφαση «ιδιαίτερες συνθήκες», για τα κριτήρια κατάταξης στους πίνακες αναπληρωτών και να προχωρά σε σημαντικές ανακατατάξεις στους πίνακες προσλήψεων. Ανοίγει το δρόμο στην προώθηση προσοντολόγιου για τις προσλήψεις αναπληρωτών γεγονός που προοιωνίζεται την επέκταση ανάλογων πρακτικών στο σύνολο της εκπαίδευσης. Αυτή η διάταξη, σε συνδυασμό με το εκρηκτικό και χαοτικό κλίμα που επικρατεί στο χώρο της ειδικής αγωγής, καλλιεργεί διχαστικές λογικές και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκτιμά ότι:

  • Ο σημερινός κατακερματισμός των αναπληρωτών σε αντιμαχόμενες συλλογικότητες δεν μπορεί να ανατρέψει τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Αντίθετα διαιρεί τις δυνάμεις του εκπαιδευτικού κινήματος και διαιωνίζει το καθεστώς της αδιοριστίας. Κακή υπηρεσία προσφέρουν όσοι και με οποιοδήποτε τρόπο οξύνουν αυτές τις αντιθέσεις.  Η απάντησή μας σε αυτές τις λογικές είναι ότι το σωματείο πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Άρα δεν μπορεί να παίρνει το μέρος της μιας συλλογικότητας που διεκδικεί επαγγελματικά δικαιώματα σε βάρος της άλλης.

 

Βασική διεκδίκησή μας, που μπορεί να ενοποιεί το σύνολο των εκπαιδευτικών,  είναι κανείς συνάδελφος από όσους δουλεύουν στην εκπαίδευση να μην χάσει τη δουλειά του.

  • Στην ειδική αγωγή, όπου η παιδαγωγική σχέση εκπαιδευόμενου και εκπαιδευτή έχει κεντρική σημασία, θεωρούμε παιδαγωγικά απαράδεκτο:

 

α) Ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης  να μοιράζεται σε δύο ή και παραπάνω μαθητές. Ήδη, η παράλληλη στήριξη, υπολειτουργεί, ως part-time υποστήριξη (για 1 ή 2 μέρες την εβδομάδα), υποβαθμίζοντας διαρκώς τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και επιβεβαιώνοντας πως το περιεχόμενο του «σχολείου για όλα τα παιδιά», είναι  ένα φθηνό σχολείο με ρευστές δομές που δεν εξασφαλίζουν την αναγκαία σταθερή ειδική εκπαιδευτική παρέμβαση που έχουν ανάγκη οι μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

β) Τη συμπλήρωση ωραρίου στην παράλληλη στήριξη. Σήμερα για τις ανάγκες της παράλληλης στήριξης, επιτρέπεται η υποστήριξη κάθε μαθητή μέχρι και από 4 διαφορετικούς εκπαιδευτικούς με κριτήριο όχι τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αλλά τον περιορισμό των δαπανών.   Πιθανό λοιπόν είναι το ενδεχόμενο μιας δραστικής μείωσης των προσλήψεων αναπληρωτών στην ειδική αγωγή από την επόμενη χρονιά αφού οι ανάγκες θα μπορούν να καλύπτονται από τα «περισσεύματα» των ωρών κάθε σχολείου.

 

Η πρόσληψη αναπληρωτών γενικής αγωγής και η συμπλήρωση ωραρίου σε δομές ΕΑΕ μόνο στην περίπτωση που έχουν εξαντληθεί οι πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 

  • Η επιμόρφωση όσων εκπαιδευτικών γενικής αγωγής συμπληρώνουν ωράριο ή υπηρετούν στην παράλληλη στήριξη δεν μπορεί να έχει τον περιστασιακό και πρόχειρο χαρακτήρα που επιλέγει να της δώσει το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ. Η ποιότητα και ο χρόνος στον οποίο υλοποιούνται αυτά τα επιμορφωτικά σεμινάρια ακυρώνουν εξ ορισμού τον υποτιθέμενο επιμορφωτικό τους χαρακτήρα.  Μόνο η ύπαρξη σταθερών, μόνιμων και δημόσιων δομών εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης μπορεί να εξασφαλίσει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με ειδικές ανάγκες και να υποστηρίξει την ένταξή τους στις τάξεις γενικής εκπαίδευσης.

 

Διεκδικούμε:

  1. Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στην ειδική αγωγή, με βάση το χρόνο λήψης του βασικού πτυχίου και την προϋπηρεσία. Διορισμός όλων των αναπληρωτών όλων των κλάδων και κατηγοριών.

  2. Την κατάργηση της συγκεκριμένης τροπολογίας η οποία παραπέμπει στις καλένδες τους μόνιμους διορισμούς.

  3. Ενιαία κριτήρια υπηρεσιακών μεταβολών σε όλη την εκπαίδευση.

  4. Διετή μετεκπαίδευση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα – να ξανανοίξουν τα διδασκαλεία.

  5. Άμεση κάλυψη όλων των αναγκών στις δομές ειδικής εκπαίδευσης.

  6. Παροχή παράλληλης στήριξης από ΕΝΑΝ εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, για ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ που την έχει ανάγκη. 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

bottom of page