top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

 

Πειραιάς  24/02/2019

Ύστερα από σχετικό αίτημα του συλλόγου μας, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διοικητικού μας συμβουλίου με τον δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Χρήστο Βρεττάκο και την αντιδήμαρχο Παιδείας κ, Στέλλα Μιχάλογλου με θέμα τα ακίνητα του δήμου που  περιέρχονται στην κυριότητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.

 

Ανοίγοντας τη συζήτηση, αναδείξαμε τη σημασία της διατήρησης της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά κοινόχρηστους χώρους, όπως τα πάρκα, οι αθλητικοί και αρχαιολογικοί χώροι, οι πλατείες και πρώτα απ’ όλα τα σχολεία. Σε μια εποχή αλλεπάλληλων ιδιωτικοποιήσεων (από το λιμάνι, τα αεροδρόμια και την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι τις απειλές για τις εταιρείες ύδρευσης), ο αγώνας για τη διατήρηση της δημόσιας περιουσίας είναι εξαιρετικά σημαντικός και απαιτεί σοβαρότητα απ’ όλους.

 

Στη συνέχεια ζητήσαμε από το δήμαρχο:

α) να μας ενημερώσει για την πορεία υλοποίησής της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στις 25 Οκτωβρίου 2018, και κυρίως για τη δικαστική διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των συγκεκριμένων ακινήτων από το δήμο,

β) να αιτιολογήσει τη μη ανάληψη ενημερωτικών και αγωνιστικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του δήμου για την πολιτική διεκδίκηση του ίδιου στόχου, και

γ) να ενημερώσει για τις προθέσεις του να αναλάβει τώρα σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να πιεστεί πολιτικά η κυβέρνηση να εξαιρέσει άμεσα από τη μεταφορά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου όσα η ίδια λέει ότι θα εξαιρέσει (βλ. δελτίο τύπου υπουργείου οικονομικών της 10ης Οκτωβρίου 2019).

 

Ο δήμαρχος από την πλευρά του, αφού πρώτα τόνισε την ανάγκη κριτικής συνεννόησης όλων όσων αγωνίζονται για τη νίκη του δημόσιου ενάντια στις δυνάμεις που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, κατέθεσε τα εξής:

 

1) Ο δήμος από τις πρώτες μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβρη, έχει προχωρήσει όλες τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών ενάντια στον κίνδυνο ξεπουλήματος όλων των συγκεκριμένων ακινήτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται 5 σχολικά κτίρια, παιδικές χαρές, ακάλυπτοι χώροι προσφυγικών κατοικιών και μία εκκλησία.

2) Με τη δικαστική διεκδίκηση ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω απ’ όλους ανεξαιρέτως τους δήμους της χώρας στη σχετική διεκδίκηση, πέρα δηλαδή από τις πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ και από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία έχουν περιοριστεί όσοι από τους υπόλοιπους δήμους έκαναν κάτι για το ζήτημα αυτό. Με αυτό το δεδομένο και σε συνδυασμό αφενός με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα, και αφετέρου ότι κανένα παρόμοιο αίτημα δεν τέθηκε από κανένα φορέα ή δημοτική παράταξη μέχρι πριν από λίγες μέρες, ο δήμος δεν θεώρησε  αναγκαία  οποιαδήποτε παραπέρα πρωτοβουλία.

3) Μετά τις κινητοποιήσεις μαθητών και την κατάθεση αιτημάτων για την πολιτική και κινηματική διεκδίκηση εξαίρεσης των ακινήτων του δήμου μας, ο δήμος εξετάζει θετικά την εκ μέρους του ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών άμεσα. Ο δήμαρχος επίσης υποστήριξε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εκ του νόμου εξαίρεση ακινήτων από τη σχετική διαδικασία μεταφοράς τους στη Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στο πλαίσιο της οποίας ήδη εξαιρέθηκαν τα ακίνητα της Ηετιώνειας  Πύλης και του Καστρακίου στο δήμο μας.

4) Τα 5 σχολικά συγκροτήματα του δήμου  βρέθηκαν στο σχετικό κατάλογο επειδή, για γραφειοκρατικούς λόγους, δεν έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου, όπως θα έπρεπε και παραμένουν στην ιδιοκτησία του υπουργείου. Η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται σε πολλά σχολικά συγκροτήματα σε όλη τη χώρα και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει σχετική διαδικασία η οποία θα έχει ολοκληρωθεί με το τέλος του 2019.

 

Στο περιθώριο της συνάντησης το Δ.Σ. του συλλόγου μας έθεσε στη δημοτική αρχή το ζήτημα της προετοιμασίας του δήμου για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και ο δήμαρχος απάντησε ότι στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, στο βαθμό που εξαρτάται από τον ίδιο, το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο θα εφαρμοστεί από φέτος, στη σχολική χρονιά 2019-2020. Επίσης τέθηκε το ζήτημα της πυρασφάλειας των σχολείων και τις εξασφάλισης των αναγκαίων πιστοποιητικών που απαιτεί η Πυροσβεστική από τους διευθυντές με βάση το νόμο. Ο Δήμαρχος απάντησε όλα τα σχολεία του Δήμου είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα μέσα πυρασφάλειας και παράλληλα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες εκπόνησης των αναγκαίων μελετών για την έκδοση πιστοποιητικών για όλα τα σχολεία.

 

Το Δ.Σ. του συλλόγου, αναμένοντας την ανταπόκριση του δήμου Πειραιά στο ανάλογο αίτημα συνάντησης, θα συνεκτιμήσει τις απαντήσεις των δημοτικών αρχών και τις πρωτοβουλίες άλλων σωματείων και θα αποφασίσει άμεσα για τα επόμενα βήματα μας στον αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και των σχολείων.

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

 

bottom of page