top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι λογοτεχνικές βαλίτσες ταξιδεύουν

στα σχολεία του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

 

Πειραιάς  29/04/2019

 

Η σειρά των διδακτικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούμε στα δημοτικά σχολεία μπήκε στη ζωή μας το 2006,  μετά τη μεγάλη απεργία των δασκάλων. Για τα βιβλία της γλώσσας διατυπώθηκαν κριτικές που αφορούσαν κατά κύριο λόγο το είδος των κειμένων που συμπεριλαμβάνουν τα εγχειρίδια (διαφημίσεις, συνταγές, οδηγίες χρήσης), χωρίς δυστυχώς κάποιο αποτέλεσμα στο διδακτικό υλικό του μαθήματος. Έτσι στα βιβλία της γλώσσας συνεχίζουν να κυριαρχούν κείμενα μάλλον άγονα και αδιάφορα, που εξυπηρετούν πρωτίστως άλλους σκοπούς (παρουσίαση όλων των ειδών λόγου, ανάδειξη γραμματικών και συντακτικών φαινομένων κ.λπ.) και όχι τον αγώνα να αγαπήσουν τα παιδιά την γλώσσα, το διάβασμα (τη γνωριμία με ανθρώπους μακρινούς ή περασμένους) και τη γραφή (την επεξεργασία της σκέψης, για να γίνει διαυγής, συνεκτική, ενδιαφέρουσα και κατανοητή στον συνομιλητή/αναγνώστη).

 

Η πρακτική κριτική που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των ζωντανών παιδαγωγικών σχέσεων βρήκε καταφύγιο στην παιδική λογοτεχνία και στο παιδικό βιβλίο γενικότερα. Η ώρα της φιλαναγνωσίας ενίσχυσε αυτές τις πρακτικές. Ακόμη και μετά την κατάργησή της πολλές/οί δασκάλες/οι συνεχίζουν να φέρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βιβλία στην τάξη. Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να ενισχυθούν.

 

Προς τον σκοπό αυτό συντείνει και η πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά "Η Πρόοδος" για τη δημιουργία των λογοτεχνικών βαλιτσών. Η πρόταση κατατέθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2018 στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της πρότασης ψηφίστηκε πέρσι και τώρα, άνοιξη του 2019, οι βαλίτσες μας άρχισαν να ταξιδεύουν. Στη φάση της υλοποίησης βρίσκεται το δεύτερο σκέλος της ίδιας πρωτοβουλίας για τα νηπιαγωγεία της πόλης. Σημειώνουμε ότι την ίδια πρόταση έχουμε καταθέσει και στον Δήμο Πειραιά (Οκτώβριος 2018) και αναμένουμε απάντηση.

Οι λογοτεχνικές βαλίτσες είναι δανειστικές. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του Δήμου Κερατσινίου Περάματος μπορούν να  δανειστούν τη βαλίτσα της επιλογής τους από την κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη. Έτσι θα αποκτήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα 26 αντίτυπα του ίδιου βιβλίου, για να τα "δουλέψουν" μαζί με τους μαθητές τους, μοιράζοντας ένα αντίτυπο στον καθένα. Όταν ολοκληρώσουν την εργασία τους και επιστρέψουν τη βαλίτσα τους, μπορούν να δανειστούν κάποια άλλη.

Ταυτόχρονα για την διευκόλυνση των εκπαιδευτικών να διαλέξουν ευκολότερα τη λογοτεχνική βαλίτσα που ταιριάζει στην τάξη τους δημιουργήθηκε ένα ιστολόγιο (blog): https://logotexnikesvalitses.blogspot.com

 

Στον υπολογιστή, διαλέγοντας τη μορφή flipcard (από την αριστερή στήλη)
και επιλέγοντας στη συνέχεια "ετικέτες" μπορείτε να δείτε όλες τις βαλίτσες ταξινομημένες είτε κατά ηλικία μαθητή, είτε κατά χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επεξεργασία τους.

 

Στο κινητό τηλέφωνο, διαλέξτε μία από τις ετικέτες που συνοδεύουν τις δύο πρώτες αναρτήσεις και έτσι θα ξεναγηθείτε στα βιβλία που ταιριάζουν στην τάξη σας.

Η ταξινόμηση είναι μονάχα μία πρόταση και ο καθένας μπορεί να την παραβλέψει. Πατώντας πάνω σε κάθε τίτλο, μαθαίνουμε βασικά στοιχεία του βιβλίου και του πιθανού διδακτικού υλικού που το συνοδεύει.

 

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου βρίσκεται στην Εμμανουήλ Μπενάκη 70, 2ος όροφος, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Αμφιάλη, τηλ. 210-4003116. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή: 8.30-20.00.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

 

bottom of page