top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Πειραιάς  17/09/2019

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και συνάντηση με τον Δ/ντη Εκπ/σης από τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου- Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Νήσων Αργοσαρωνικού.

 

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων τέθηκαν στον Δ/ντη εκπαίδευσης όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα:

 

Α. Τόνισαν τη σημασία της επέκτασης του δημόσιου σχολικού δικτύου για έναν επιπλέον χρόνο με την καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει στη σχολική επιτυχία όλων των μαθητών και κυρίως εκείνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ταυτόχρονα όμως αναφέρθηκαν στα σοβαρά κτιριακά και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Τα πληθωρικά τμήματα που φτάνουν στους 25 μαθητές, παρά την περσινή θεσμοθέτηση των 22 μαθητών ως ανώτατο όριο. Τις ανεπαρκείς ως και ακατάλληλες αίθουσες που στεγάζουν πολλά από τα παραρτήματα των Νηπιαγωγείων, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής. Την καθυστέρηση του προγράμματος κατασκευής και εγκατάστασης, στα οικόπεδα που έγκαιρα υπέδειξαν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών, των αναγκαίων προκατασκευασμένων αιθουσών. Τόνισαν τέλος ότι μόνο η ανέγερση νέων νηπιαγωγείων με ευθύνη της πολιτείας θα εξασφαλίσει αξιοπρεπείς και βιώσιμους όρους για τη γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

 

Β. Τα περισσότερα από 250 κενά που υπάρχουν στα σχολεία του Πειραιά μετά από την Α΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών σε Ειδική και Γενική Αγωγή. Πιο συγκεκριμένα ενώ η Διεύθυνση Πειραιά δήλωσε  1.221  κενά – κατά την εκτίμηση των σωματείων λιγότερα από τα πραγματικά- καλύφθηκαν από το Υπουργείο μόνο τα 984. Με έμφαση τέθηκε το ζήτημα της μη ανακοίνωσης, με ευθύνη της διεύθυνσης ΠΕ Πειραιά, όλων των κενών και απαιτήσαμε:

 • Να αναρτηθούν όλα τα κενά από την α’ φάση, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι αναπληρωτές να επιλέξουν το σχολείο που επιθυμούν

 • Να γίνει άμεσα δέυτερη φάση προσλήψεων για να καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά

 • Να δοθεί δυνατότητα στους συναδέλφους να κάνουν αίτηση για βελτίωση θέσης μετά την επικαιροποίηση των κενών.

Γ. Άλλα ζητήματα όπως: τα σχολικά γεύματα, Η παράλληλη στήριξη, Η στελέχωση  των Τμημάτων ένταξης κ.τ.λ. 

 

Από την πλευρά του ο Δ/ντης εκπαίδευσης Πειραιά δήλωσε:

 

Για τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση:

 • Ότι από την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής δημιουργήθηκαν 83 νέα τμήματα νηπιαγωγείων (πρωινά και ολοήμερα) και οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας.

 • Ότι από την αρχή εκτίμησε ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στην ΚΤΥΠ και παρά το ότι οι κτιριακές υποδομές αποτελούν ευθύνη των Δήμων και όχι της Δ/νσης Π.Ε. έκανε παρέμβαση προς τους Δήμους ώστε να υποδείξουν αίθουσες. Όπου οι Δήμοι αδιαφόρησαν η Δ/νση πήρε την ευθύνη να υποδείξει τις αναγκαίες αίθουσες για την στέγαση παραρτημάτων νηπιαγωγείων.

 • Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ανέλαβε την ευθύνη να μην εξαιρεθεί ο Πειραιάς από την δίχρονη, όπως έγινε με άλλους δήμους μέσω της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης, δηλώνοντας προς στον υπουργείο ότι υπάρχει η αναγκαία υποδομή. Σε ό,τι αφορά τις προκατασκευασμένες αίθουσες είπε ότι απαιτείται Κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών, η οποία για τον Πειραιά δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Απέδωσε την καθυστέρηση στις πρόσφατες εκλογές και την κυβερνητική αλλαγή που προέκυψε από αυτές και εκτίμησε ότι πριν τα Χριστούγενναδεν θα έχουν τοποθετηθεί.

 • Σχετικά με την στελέχωση των νηπιαγωγείων ανέφερε η Δ/νση Π.Ε. φρόντισε να ανοίξουν όλα τα νηπιαγωγεία αν και έλαβε 154 πιστώσεις νηπιαγωγών ενώ ζήτησε 166.

 

Για τα κενά και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών:

 • Δεν δόθηκαν όλα τα κενά γιατί έτσι θα έμεναν χωρίς εκπαιδευτικούς τα σχολεία της Σαλαμίνας. Απέκλεισε δε για παιδαγωγικούς λόγους να δοθεί δυνατότητα αίτησης για βελτίωση θέσης μετά την β’ φάση προσλήψεων.

 • Ελπίζει στην Β΄ φάση προσλήψεων -στο τέλος του μήνα-ώστε να καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά.

 • Δεσμεύτηκε ότι έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τον ΟΑΕΔ ώστε οι συνάδελφοι αναπληρωτές που δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία με το ΕΡΓΑΝΗ την Παρασκευή 6/9 να μην χάσουν τα ένσημα και τα ημερομίσθιά τους.

 

Για τα Σχολικά γεύματα:

 • Στην απαίτηση των συλλόγων αναφορικά με τη διανομή τους να ακολουθηθεί – σύμφωνα με και με την επικαιροποιημένη απόφαση της ΔΟΕ- η περσινή πρακτική, απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει οδηγίες για την μη εφαρμογή της Υ.Α. αλλά δεν θα απαιτήσει και από κανένα σχολείο τηνεφαρμογή της .

 • Επίσης ανέφερε ότι ο θεσμός επεκτάθηκε κατά 5.000 μερίδες φτάνοντας συνολικά τις 15.000.

 

Για την Παράλληλη στήριξη:

Ανέφερε ότι από τις 340 εγκεκριμένες αιτήσεις παράλληλης στήριξης καλύφθηκαν οι 238. Παρατήρησε μάλιστα ότι όταν προστεθούν και οι εγκρίσεις του Οκτωβρίου οι ανάγκες θα αυξηθούν και τόνισε ότι με το προσωπικό που διατέθηκε από το υπουργείο η Δ/νη προσπάθησε να καλύψει τα σχολεία.                

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, σε μία περίοδο:

 • που η νέα κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική αγωγή και εξαφάνισε κυριολεκτικά τους 10.500 διορισμούς στη Γενική Αγωγή.

 • που το υπουργείο παιδείας με κάθε τρόπο διακηρύσσει τις προθέσεις του να φέρει νέο νόμο για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων αλλά και ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

 • που η κυβέρνηση νομοθετεί τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να οικοδομήσουν τους όρους αποτελεσματικής υπεράσπισης του δημόσιου δωρεάν κα καθολικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης.    

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

 

bottom of page