top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Πειραιάς  10/10/2019

Την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και συνάντηση με τον Δ/ντη Εκπ/σης από τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου- Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Νήσων Αργοσαρωνικού.

 

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων τέθηκαν στον Δ/ντη εκπαίδευσης όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα:

 

  • Ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα σχολεία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην προσπάθεια να  διαμορφώσουν τα προγράμματά τους, αφού ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία. Οι ελλείψεις αυτές πλήττουν κυρίως τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, που ο ρόλος του υποβαθμίζεται, καθώς πολλοί εργαζόμενοι γονείς δυσκολεύονται και αναγκάζονται να χάσουν ακόμα και το μεροκάματό τους, προκειμένου να πάρουν πρόωρα τα παιδιά τους από το σχολείο. Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η κυβέρνηση και οι πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών που εφαρμόζει και στην εκπαίδευση. 

  • Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στον τρόπο διαχείρισης των κενών από τον Δ/ντη εκπαίδευσης. Την απόκρυψη κενών κατά τη διαδικασία τοποθέτησης των αναπληρωτών και την άρνηση του να  κάνει δεκτά αιτήματα για βελτίωση θέσης των συναδέλφων αναπληρωτών που προσλήφθηκαν κατά την α΄ φάση. Με έμφαση τονίσαμε ότι η  κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

  • Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία από την ελλιπή κάλυψη των ήδη εγκεκριμένων αναγκών για την παράλληλη στήριξη.

  • Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την Κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Μεταφορών για την χωροθέτηση των αναγκαίων προκατασκευασμένων αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Πειραιά. Συγκεκριμένα δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην επιλογή να τοποθετηθούν δύο προκατασκευασμένες αίθουσες στον αύλειο χώρο του 9ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Πειραιά καθώς και δύο αίθουσες στην αυλή του 13ου και 52ου Νηπιαγωγείων Πειραιά. Στην πρώτη περίπτωση συλλειτουργούν ήδη, μαζί με τα δημοτικά σχολεία, έξι(6) τμήματα νηπιαγωγείων με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση του συγκροτήματος. Στην δεύτερη περίπτωση η ανάγκες της περιοχή υπερκαλύπτονται από τα 13ο και 52ο Νηπιαγωγεία ενώ το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται μακριά από  τις περιοχές που υπάρχουν ελλείψεις αιθουσών. Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε ποιος είναι ο εισηγητής της συγκεκριμένης διευθέτησης και κάναμε σαφές ότι θα επιδιώξουμε με όλα τα μέσα την τροποποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.

  • Την υλοποίηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

 

Από την πλευρά του ο Δ/ντης εκπαίδευσης Πειραιά:

 

Α. Υπερασπίστηκε τη διαδικασία με την οποία διαχειρίστηκε τα κενά και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών και ισχυρίστηκε ότι αν δεν ακολουθούσε την συγκεκριμένη πρακτική – να αποκρύψει δηλαδή μέρος των κενών- τότε θα υπήρχαν πολλά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Σαλαμίνας και μετά τη β’ φάση προσλήψεων. Απέδωσε τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών σε δυο παράγοντες:

 

α) Την αδυναμία κάλυψης όλων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό ως αποτέλεσμα των λιγότερων πιστώσεων που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κατά την α΄ φάση ζητήθηκαν 1221 προσλήψεις, προσελήφθησαν 986 και παρουσιάστηκαν 946 αναπληρωτές με αποτέλεσμα την ύπαρξη 275 κενών. Μετά δε την ολοκλήρωση και της β΄ φάσης προσλήψεων εξακολουθούν να υπάρχουν στην ειδική αγωγή 14 κενά ειδικοτήτων και 1 κενό δασκάλου σε ολοήμερο, ενώ στην γενική αγωγή λείπουν 3 Δάσκαλοι, 9 νηπιαγωγοί, 3 Γυμναστές, 6 Πληροφορικής, 1 Θεατρικής Αγωγής, 4 Εικαστικών, 2 Μουσικής και 2 Γερμανικών.  Στην παράλληλη στήριξη εμφανίζονται περισσότερα από 120 κενά εκπαιδευτικών.

 

β) Στο γεγονός ότι, παρά τις εισηγήσεις του, η Σαλαμίνα εξακολουθεί να υπάγεται στην Α΄ περιοχή μεταθέσεων αντί να αποτελεί μια αυτοτελή μεταθετική περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται   

σοβαρά προβλήματα στην στελέχωσή της σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

  

Η διαχείριση αυτής της πραγματικότητας, ανέφερε, και για να μην μείνει η Σαλαμίνα χωρίς εκπαιδευτικούς και μετά την β΄ φάση,  ανάγκασε τη Δ/νση να μην ανακοινώσει όλα κενά. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι, παρά την επιλογή να μην ανακοινωθούν τα κενά σε ολοήμερα σχολεία αφού προτεραιότητα του ήταν να στελεχωθούν τα πρωινά τμήματα, δόθηκαν στη δημοσιότητα ισάριθμα κενά με τον αριθμό των προσλήψεων. Στην έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των συλλόγων ότι αυτή η τακτική αποκρύπτει το πραγματικό πρόβλημα δήλωσε ότι την ευθύνη έχουν όσοι δεν στέλνουν τις αναγκαίες πιστώσεις για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και όσοι εξακολουθούν να διατηρούν τη Σαλαμίνα στη Α’ περιοχή μεταθέσεων.

 

Β. Για το ζήτημα της χωροθέτησης των προκατασκευασμένων αιθουσών ανέφερε ότι η δική του εμπλοκή αφορούσε μόνο την προώθηση προς την ΚΤΥΠ της πρότασης του Δήμου Πειραιά, όπου υποδεικνύονταν οι θέσεις για την τοποθέτηση των αιθουσών. Δήλωσε μάλιστα ότι η πρόταση αυτή ταυτίζεται με την πρόταση που είχε κάνει και ο σύλλογος μας και δεν περιλάμβανε την τοποθέτηση αιθουσών στα 9ο και 11ο  Δημοτικά σχολεία και στα 13ο και 52ο Νηπιαγωγεία. Όπως εκτίμησε ο ίδιος η συγκεκριμένη διευθέτηση ήταν της ΚΤΥΠ και ότι στην επιλογή αυτή κυριάρχησαν κριτήρια χαμηλού κόστους και  εύκολης πρόσβασης στα δίκτυα αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης. Ταυτόχρονα συμφώνησε με τον προβληματισμό που κατατέθηκε από τον σύλλογό μας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. 

 

Γ. Για τα σχολικά γεύματα ανέφερε ότι το πρόγραμμα υπολογίζεται  να  ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτώβρη ως ότου ολοκληρωθεί η σύσταση των τριμελών επιτροπών παραλαβής. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τη διανομή τους επανέλαβε ότι δεν μπορεί να δώσει οδηγίες για την μη εφαρμογή της Υ.Α. αλλά και ότι δεν θα απαιτήσει και από κανένα σχολείο την  εφαρμογή της.

 

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

  • Η περιφρούρηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των αναπληρωτών που αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι του κλάδου μας,

  • Η προάσπιση της επέκτασης του σχολικού δικτύου για έναν επιπλέον χρόνο με την θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και η εξασφάλιση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών,

απαιτούν την αντιπαράθεση με τις πολιτικές λιτότητας και υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, την αγωνιστική εγρήγορση του εκπαιδευτικού κινήματος και την συσπείρωση των εκπαιδευτικών στα σωματεία τους. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι η έκτακτη Γ.Σ. του συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στα 9ο και 11ο Δημοτικά Σχολεία Πειραιά.

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

 

bottom of page