top of page

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ Δ/ΝΣΗ Π.Ε.

 

 

Πειραιάς  13/09/2018

 

 

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά από τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Σαλαμίνας

 

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων τέθηκαν στον Δ/ντη εκπαίδευσης όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα:

 

  • Οι αόριστες κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ για διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή- χωρίς χρονικό προσδιορισμό- και η απουσία αναφοράς στην γενική αγωγή δεν διαψεύδει μόνο τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για να κατευνάσουν την οργή του κόσμου της αδιοριστίας αλλά κάνει φανερό ότι και για τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της αδιοριστίας και της αναπλήρωσης. Φέτος η πρόσληψη 19 χιλιάδων και πλέον αναπληρωτών καταδεικνύει με έμφαση ότι τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία τους.  Τα σχολεία χρειάζονται τους αναπληρωτές αλλά όχι ως ανασφαλές περιφερόμενο εκπαιδευτικό δυναμικό που κάθε χρονιά αλλάζει τόπο διαμονής και σχολείο. Τους χρειάζονται ως μόνιμους. Για να μπορεί το σχολείο να λειτουργήσει ως παιδαγωγική κοινότητα που σχεδιάζει και υλοποιεί και όχι ως απρόσωπη υπηρεσία που γεμίζει τα εργασιακά της κενά την τελευταία στιγμή. Το σχολείο τους χρειάζεται επίσης ως μόνιμους γιατί έχει ανάγκη από εκπαιδευτικούς που θα νιώθουν ότι η αξία της εργασίας τους αναγνωρίζεται.

  • Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί τα προβλήματα που δημιουργεί η διαμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος καθώς και η αντικατάσταση του «υπεύθυνου ολοήμερου» με τον «ημερήσιο υπεύθυνο». Πέρα από τον προφανή στόχο αυτών των ρυθμίσεων, την προσαρμογή του σχολείου στις μνημονιακές πολιτικές και την περικοπή εκπαιδευτικού προσωπικού, ταυτόχρονα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργεία των σχολείων και υποβαθμίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

  • Τέθηκε το ζήτημα των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικοτήτων αλλά και δασκάλων τάξης καθώς και η αδυναμία εξαιτίας αυτών των ελλείψεων να λειτουργήσουν σε πλήρη και καθολική ανάπτυξη όλα τα τμήματα ολοήμερου στα σχολεία.

  • Το ζήτημα της μη κατάτμησης πληθωρικών τμημάτων με την επιλογή να στέλνεται το πλεονάζον μαθητικό δυναμικό στα όμορα σχολεία.

  • Η συνέχιση της πρακτικής να μην ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα παράλληλης στήριξης και τα παιδαγωγικά και λειτουργικά προβλήματα που δημιουργεί το ιδιότυπο καθεστώς ένας συνάδελφος αναπληρωτής να προσλαμβάνεται για να καλύψει δυο και τρεις μαθητές που χρειάζονται στήριξη.

  • Η Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας που προβλέπει ο ν. 4547/18 στο άρθρο 47 υπό τον τίτλο «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου» και η απόφαση των συλλόγων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική  Υπουργική Απόφαση, να μπλοκάρουν και να ματαιώσουν  κάθε τέτοια εξέλιξη και να υπερασπιστούν τη δημοκρατική λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων.

  • Το ζήτημα του δημόσιου νηπιαγωγείου και η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση μόνο σε 184 από 325 Δήμους της χώρας. Αξιοποιώντας ως πρόσχημα την αντίθετη γνώμη των Δημάρχων η κυβέρνηση, που είχε και την πολιτική ευθύνη της απόφασης, επέλεξε να περιορίσει την εφαρμογή του δίχρονου νηπιαγωγείου σε περιοχές που οι υπάρχουσες δομές επαρκούσαν για τη  φοίτηση  όλων των νηπίων και προνηπίων. Υπερασπιζόμενοι τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους αλλά και το δικαίωμα στην δουλεία των συναδέλφων νηπιαγωγών απαιτήσαμε την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους του Πειραιά.

  • Η επέκταση του προγράμματος Σχολικών Γευμάτων και η σαφής θέση των συλλόγων, πάρα τα όσα ορίζει και η νέα Υπουργική Απόφαση, να καλέσουν τους συλλόγους διδασκόντων, όπως ήδη έχει κάνει η Δ.Ο.Ε. με επικαιροποιημένη απόφασή της, να ακολουθήσουν την περσινή πρακτική. Να μην αναλάβουν τον ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων παρά μόνο την καταμέτρηση του αριθμού των παραδιδόμενων μερίδων και τα γεύματα των μαθητών που ΔΕΝ παραμένουν στο ολοήμερο να τους δίνονται κατά την αποχώρησή τους ώστε να τα πάρουν στο σπίτι τους. Ζητήθηκε δε από τον Δ/ντή Εκπαίδευσης να μην προβεί σε κανένα διοικητικό μέτρο απέναντι στα σχολεία που θα ακολουθήσουν αυτή την πρακτική η οποία απέδειξε ότι είναι πιο λειτουργική, αν λάβουμε υπόψη την απουσία των αναγκαίων υποδομών και του κατάλληλου προσωπικού. Με την ευκαιρία τέθηκε και το ζήτημα του «Ευρωπαϊκού Σχολικού Προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος» που εμπλέκει τους εκπαιδευτικούς σε επιπλέον διαδικασίες που προσθέσουν ακόμα μεγαλύτερο φόρτο στο έργο τους και είναι ξένες προς τα καθήκοντά τους.

  • Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου που ορίζει ότι οι μαθητές όλων των Δημοτικών θα αφήνουν την τσάντα στα σχολεία τουλάχιστον το μήνα. Επισημάναμε ότι το νοησιαρχικό σχολείο της αποστήθισης, της εντατικοποίησης και του ανταγωνισμού δεν αλλάζει χωρίς τον ριζικό αναπροσανατολισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και των διδακτικών μεθόδων, τη δραστική μείωση της ύλης, τη μείωση μαθητών ανά τμήμα, κλπ.                 

 

Από την πλευρά του ο Δ/ντης εκπαίδευσης Πειραιά δήλωσε ότι:

 

  • Όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους και παρά τις δυσκολίες από το πλήθος των τοποθετήσεων (προσελήφθησαν 655 αναπληρωτές) και την αδυναμία των ηλεκτρονικών συστημάτων της Δ/νσης να ανταποκριθούν, ανέλαβαν κανονικά υπηρεσία. Στον Πειραιά προσελήφθησαν όσοι δάσκαλοι τάξης ζητήθηκαν και το ίδιο συνέβη και με τις ειδικότητες, εκτός από τα εικαστικά που διατέθηκαν επτά (7) λιγότεροι. Παρόλα αυτά μετά την πρόσληψη των αναπληρωτών, λόγω εκτάκτων συνθηκών, τα κενά αυξήθηκαν και αυτή την στιγμή υπάρχουν 11 κενά δασκάλων τάξης. Για το ολοήμερο τόνισε ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα εάν είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι τοποθετήσεις.

  • Τα κενά στην παράλληλη στήριξη προτείνονται από τους Σχολικούς συμβούλους. Από την Δ/νση  κατεγράφησαν 340 περίπου ανάγκες παράλληλης στήριξης και διατέθηκαν 88. Σημείωσε δε ότι θα γίνει και δεύτερη φάση προσλήψεων στην παράλληλη στήριξη.

  • Δεν έχει αρνηθεί κανένα τεκμηριωμένο αίτημα κατάτμησης πληθωρικών τμημάτων.

  • Για την αυτοαξιολόγηση ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Υ.Α. που προβλέπει ο νόμος αλλά ούτε και η επιλογή των  συντονιστών στα ΠΕΚΕΣ. Κατά την εκτίμησή του το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί φέτος, ενώ πιθανότερο είναι να προχωρήσει η αξιολόγηση των στελεχών.

  • Για την 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση ανέφερε ότι δημιουργήθηκαν τμήματα ή παραρτήματα νηπιαγωγείων στους περισσότερους δήμους και ότι κανένα προνήπιο που ζήτησε την εγγραφή του δεν έμεινε έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο, αν και σε πολλές περιπτώσεις όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις χρειάστηκε να τους υποδειχθούν θέσεις σε όμορα νηπιαγωγεία. Για την γενίκευση της 2χρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης υποστήριξε ότι  απαιτείται η εξεύρεση των αναγκαίων αιθουσών (είτε σε όμορα δημοτικά, είτε ενοικιαζόμενες, είτε προκάτ) και ότι πρέπει να πιεστούν οι δήμαρχοι προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία που παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα από δήμο σε δήμο και περιοχή σε περιοχή. Στο ζήτημα των προκάτ ανέφερε ότι μέχρι τώρα οι δήμοι έχουν υποδείξει ελεύθερους χώρους για την τοποθέτηση περίπου 30 αιθουσών.

  • Για την επέκταση των Σχολικών Γευμάτων ότι δεν θα πιεστούν οι σύλλογοι να εφαρμόσουν κατά γράμμα την Υπουργική Απόφαση άλλωστε αποδείχτηκε ότι ο τρόπος που επέλεξαν να διαχειριστούν το θέμα λειτούργησε αποτελεσματικά. Κατ’ αναλογία αναφορικά με το «πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος» είπε ότι τα σχολεία μπορούν να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν την διανομή των τροφίμων.

  • Ξεκίνησε η ένταξη των προσφυγόπουλων σε πρωινά τμήματα δέκα (10) περίπου σχολείων και η δημιουργία τάξεων υποδοχής.

 

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κορυδαλλού, Πειραιά «Ρ. Φεραίος» και Σαλαμίνας

bottom of page