top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Β’ ΤΑΚΤΙΚΗΣ  Γ. Σ. (24/5/2017)

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

 

Για την επιλογή «στελεχών»:

 να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο

και τους εκπαιδευτικούς

 

 Στην αποδυνάμωση του συλλόγου διδασκόντων  οδηγεί η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για τη συμμόρφωση του τρόπου επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την κατάργηση της ψηφοφορίας στο σύλλογο διδασκόντων. Η αποδυνάμωση αυτή δεν θα βοηθήσει τα δημόσια σχολεία,  αφού περιθωριοποιεί τις ζωντανές δυνάμεις τους, τους εκπαιδευτικούς.  Το αλαλούμ των κυβερνητικών παλινωδιών δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου.

Όπως επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ο σύλλογος μας ακόμα και ο καλύτερος τρόπος επιλογής των «στελεχών της εκπαίδευσης «δεν μπορεί να καλύψει τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, να ιδρύσει (εκπαιδευτικές και κοινωνικές) υποστηρικτικές δομές για τους μαθητές που δεν τα καταφέρνουν, να δώσει αξιοπρεπείς μισθούς στους εκπαιδευτικούς, να τερματίσει το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας με μαζικούς διορισμούς, να λύσει τα δύσκολα προβλήματα του αναλυτικού προγράμματος και των βιβλίων και να απαντήσει στα προβλήματα της επιμόρφωσης.»

Ωστόσο, ο τρόπος επιλογή «στελεχών» και η οργάνωση της δουλειάς στα σχολεία δεν μας αφήνει αδιάφορους.  Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που ενισχύουν την ανάθεση όλο και περισσότερων αποφάσεων σε ένα και μόνο πρόσωπο, στερώντας τα σχολεία από τη δημιουργικότητα των υπόλοιπων εκπαιδευτικών. Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που μετατρέπουν την επιμόρφωση και τις περαιτέρω σπουδές σε κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων για την απομάκρυνση από την τάξη, αντί να στηρίζουν την καθημερινή παιδαγωγική πράξη. Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που αποξενώνουν ένα στρώμα συναδέλφων/διευθυντών από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς σε τέτοιο βαθμό που δύο χρόνια πριν τους έκανε να νιώθουν «άξιοι» να βαθμολογήσουν τη δουλειά των υπολοίπων και να κρίνουν το μισθό τους, ακόμα και μέσα στο ζουρλομανδύα των ποσοστώσεων.

 Η μυστική ψηφοφορία ήταν ένα βήμα σε διαφορετικό δρόμο. Παρά τις αδυναμίες του, την ατολμία του και την ένταξη του σε ένα συνολικό πλαίσιο λιτότητας δεν λειτούργησε αρνητικά. Η αλαζονεία της διευθυντικής εξουσίας όπου είχε προλάβει να εμφανιστεί , και ο αντίστοιχος φόβος, υποχώρησαν. Αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο. Η σημερινή κατάργηση της μυστικής ψηφοφορίας, η αντικατάστασή της από την παραδοσιακή συνέντευξη ενώπιον «συμβουλίου επιλογής» και η αποδυνάμωση του συλλόγου διδασκόντων θέτει σε κίνδυνο τα όποια κέρδη.

Η αποδυνάμωση του συλλόγου διδασκόντων επέρχεται  καθώς τα συμβούλια επιλογής δεν δεσμεύονται από το πρακτικό που καλούνται να συντάξουν οι σύλλογοι διδασκόντων. Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι αναπληρωτές αποκλείονται από τις σχετικές διαδικασίες, ως εκπαιδευτικοί β’ διαλογής.

Αυτό που θα συνέβαλε σήμερα στην ενίσχυση των δημόσιων σχολείων θα ήταν ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν σε όλους τους συναδέλφους της πράξης να σκέφτονται και να αποφασίζουν ελεύθερα και συλλογικά για την οργάνωση της  παιδαγωγικής πράξης. Έτσι θα αξιοποιούσαν το σύνολο των δυνάμεων τους. Για να γίνει αυτό θα απαιτούνταν μέτρα που όχι μόνο θα επέτρεπαν την επιλογή των «στελεχών» από τους συλλόγους διδασκόντων, αλλά θα επέβαλαν ανώτατο χρονικό όριο συνεχούς άσκησης διοικητικών καθηκόντων, θα ανέθεταν επίσης μέρος των ευθυνών των διευθυντών (π.χ. την ενημέρωση συγκεκριμένων βιβλίων και αρχείων) σε άλλους συναδέλφους μαζί με μέρος του επιμισθίου και της απαλλαγής από διδακτικά καθήκοντα και πάνω απ’ όλα θα προωθούσαν ένα σύγχρονο μορφωτικό σχέδιο για όλα τα παιδιά εξασφαλίζοντας τους αντίστοιχους πόρους.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών.

Διεκδικούμε δημοκρατική οργάνωση των σχολείων, σύγχρονο μορφωτικό σχέδιο και τους αντίστοιχους πόρους για την υλοποίησή του.

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το σχέδιο για την επιλογή στελεχών, να δώσει την επιλογή στους συλλόγους διδασκόντων και να μειώσει τις διαφορές στο σώμα των εκπαιδευτικών θεσπίζοντας ανώτατο χρονικό όριο συνεχούς άσκησης διοικητικών καθηκόντων και αναθέτοντας μέρος του διευθυντικού ρόλου σε περισσότερους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε τη Δ.Ο.Ε. να αφήσει τις υπεκφυγές. Η αφωνία της στο συγκεκριμένο ζήτημα ακυρώνει την αξίωση των εκπαιδευτικών να έχουμε λόγο σε κάθε πτυχή του δημόσιου σχολείου. Η Δ.Ο.Ε. οφείλει να υπερασπιστεί την επαγγελματική αξιοπρέπεια και ωριμότητα του κλάδου, να αντιταχθεί στην αποδυνάμωση του και να προωθήσει αντίστοιχες διεκδικήσεις.

Σε περίπτωση που η νομοθετική διαδικασία προχωρήσει χωρίς αλλαγές, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων στη βάση της ανεξαρτησίας τους να πράξουν με κριτήριο τη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων και του σχολείου. Αν αυτή εξυπηρετείται με την αποχή από μια διαδικασία που έτσι κι αλλιώς αποδυναμώνει τη συλλογική θέληση των εκπαιδευτικών, ας επιλέξουν αυτή. Αν εξυπηρετείται με την υπεράσπιση  ή την άσκηση κριτικής σε ένα υποψήφιο ας το κάνουν, γνωρίζοντας ότι η γνώμη τους δεν δεσμεύει το συμβούλιο επιλογής. Σε κάθε περίπτωση ο σύλλογος θα υπερασπιστεί την όποια επιλογή γίνει με κριτήριο την καλύτερη λειτουργία της σχολικής μονάδας και του συλλόγου διδασκόντων της.

Στην περίπτωση όμως που η νέα ρύθμιση προσπαθήσει να φέρει από το παράθυρο την χειραγώγηση των συλλόγων διδασκόντων (π.χ. με προκαθορισμένες και υποχρεωτικές ερωτήσεις) ή την ποσοτικοποίηση της όποιας γνώμης (π.χ. με κλειστές απαντήσεις πολλαπλής επιλογής) τότε είναι χρέος όλων μας να απέχουμε από τις διαδικασίες. Με άλλα λόγια αν η κυβέρνηση θελήσει να φέρει την αξιολόγηση από το παράθυρο, τότε θα πρέπει να ακούσει για άλλη μια φορά το ΟΧΙ της ζωντανής εκπαίδευσης.

bottom of page